pondělí 5. června 2017

333 tipů pro Windows 10 (296-300)

296.     Jak vytvořit virtuální počítač?

Pokud si chcete vyzkoušet na vašem počítači instalaci jiného operačního systému, je pro tyto účely vhodná technologie virtualizace. Virtualizace je také využitelná, pokud chcete provádět v systému určité testování apod. bez rizika, že si poškodíte stávající instalaci systému. Ve firemním prostředí se používá zejména k virtualizaci serverů, kdy namísto více fyzických serverů se pořídí jeden výkonný a serverová řešení se na něm provozují virtuálně. Nástrojů, které se v praxi pro virtualizaci používají, je několik. Mezi ty nejvýznamnější patří Hyper-V od Microsoftu, nástroje od společnosti Vmware či například VirtualBox od společnosti Oracle. A právě Hyper-V, která bylo až doposud pouze součástí serverových operačních systémů společnosti Microsoft, je v edici Windows 10 Pro a Enterprise součástí systému. Stačí si jej aktivovat v panelu Programy a funkce po klepnutí na položku Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows.



297.     Jak změnit jazykové prostředí systému?


Pokud jste si do svého systému nainstalovali další jazykové verze uživatelského prostředí (umožněno pro edice Enterprise a Ultimate), můžete provést změnu jazykového prostředí tímto způsobem:
1.       V Ovládacích panelech si otevřete panel Oblast a jazyk.
2.       Zde se na záložce Klávesnice a jazyky nachází v dolní části rozbalovací menu s nabídkou nainstalovaných jazyků.
3.       Stačí si vybrat požadovaný jazyk a po odhlášení a přihlášení uživatele bude jazykové prostředí nastaveno dle vybraného jazyka.


298.     Jak nainstalovat jinou jazykovou verzi?


Další novinkou systému Windows 10 je, že ve všech edicích si můžete doinstalovat a používat libovolné jazykové prostředí. Pokud se např. střídáte na počítači se svým německým kolegou, tak můžete mít každý pracovní prostředí systému ve svém rodném
jazyce. Stačí, když v tomto okně klepnete na tlačítko Přidat jazyk, z velké nabídky jazyků si vyberete ten pro instalaci a klepnete na Přidat. Automaticky se přidá tento jazyk do nabízených rozložení klávesnice (přepínat mezi nimi lze buď na hlavním panelu, nebo klávesovou zkratkou Alt+Shift). Nicméně jazykové popisky veškerého textu zabírají poměrně dost místa, proto je nutné je dodatečně stáhnout. Klepněte tedy na příkaz Možnosti vedle přidaného jazyka a v dalším okně na Stáhnout a nainstalovat jazykovou sadu. Po dvojkliku na některou již nainstalovanou jazykovou sadu je možné změnit aktuální jazyk, a to klepnutím na odkaz Nastavit jako primární jazyk, přidat metodu zadávání znaků, případně upřesnit rozpoznávaní rukopisu. Změna nastavení jazykového prostředí se projeví po opětovném přihlášení uživatele.
V levé části panelu Jazyk se nachází příkaz Upřesnit nastavení, ve kterém můžete zvolit, v jakém jazyce se bude systém zobrazovat, vybrat výchozí metodu zadávání znaků (rozložení klávesnice), použití panelu jazyků a další.


299.     Jak nainstalovat nový typ písma?


V operačním systému Windows 10 jsou dostupné desítky různých typů fontů, pomocí kterých se zobrazují různé nabídky, nadpisy apod., a zároveň tyto fonty může uživatel využít pro práci v textovém editoru nebo jiné aplikaci. V panelu Písma jsou vidět všechny nainstalované typy písma, a protože podle názvu není možné poznat, jak dané písmo vypadá, je možné na každý typ poklepat myší a v zobrazení pomocí tohoto fontu se ukáže základní abeceda a znaky a několik velikostí věty Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy. Takovým větám se říká pangramy a mají za cíl ukázat v daném fontu všechny znaky abecedy, i když u výše uvedeného se spíše jedná o zobrazení maximálního počtu znaků s diakritikou. V systému je totiž několik desítek fontů, ale ne zdaleka všechny umí psáti české diakritické znaky. Pokud chcete písmo ze systému odstranit, stačí na něj klepnout pravým tlačítkem myši a vybrat položku Odstranit, stejná položka se nachází i v horní části okna.
V případě, že potřebujete nainstalovat nové písmo (což není nic jiného než jeden soubor), stačí na něj poklepat v Průzkumníkovi myší, otevře se jeho náhled a pomocí tlačítka Instalovat jej nainstalujete do systému, odkud pak bude dostupné pro všechny aplikace.

300.     Jak zabránit při pohybu myši zapnutí počítače?


Pokud přepnete počítač do režimu spánku, je možné jej znovu probudit buď pomocí stiskem klávesy na klávesnici nebo pohybem myši či stiskem tlačítka na myši. Bohužel právě pohyb myší je velice citlivý úkon a může se stát, že o myš zavadíte nevědomky, že omylem strčíte do stolu a myš se pohne apod. Proto je možné v systému nastavit, že pomocí daného zařízení nebude možné probudit počítač z režimu spánku.
1.       Ovládacích panelech si otevřete panel Myš a přepněte se na záložku Hardware.
2.       Zde si vyberte, jakého zařízení se bude nastavení týkat (např. u notebooku je zde zobrazen i touchpad) a klikněte na tlačítko Vlastnosti.
3.       V dolní části okna klepněte na tlačítko Změnit nastavení a na kartě Řízení spotřeby vypněte volbu Povolit zařízení probouzet počítač.

Od této chvíle nebude možné probudit systém z režimu spánku pomocí tohoto zařízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat