středa 26. dubna 2017

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (266-270)

266.     Jak spustit prezentaci z aktuálního snímku?

Pokud chcete spustit prezentaci od snímku, na kterém právě stojíte, je potřeba využít klávesovou zkratku Shift+F5.Toto je vhodné například u pokračování prezentace, kdy nechcete před publikem přeskakovat a hledat ten správný snímek, na kterém jste skončili naposled.
Prezentaci z aktuálního snímku lze také spustit klepnutím na ikonu plátna v pravé dolní části okna PowerPointu.
Jedná se tedy o grafickou reprezentaci předchozí klávesové zkratky Shift+F5. Ihned po spuštění prezentace se změní význam některých kláves. Klávesy se přizpůsobí režimu prezentování tak, aby bylo možné prezentaci snadno a pohodlně ovládat.

267.     Jak přejít při prezentování na zadaný snímek?

Pokud přímo při prezentování stisknete klávesovou zkratku číslo + Enter, prezentace přejde přímo na zadané číslo snímku. V takovém případě je nutné si čísla snímků a jejich obsah pamatovat (nebo alespoň před prezentací snímky vytisknout), protože uprostřed spuštěné prezentace se čísla snímků nikde neobjevují (s výjimkou čísel snímků vložených do zápatí).

268.     Jak vytvořit vlastní prezentaci?

V PowerPointu je možné (zejména u delších prezentací, které mají mnoho snímků) sestavit jakousi vlastní „podprezentaci“. V podstatě se jedná o výběr nejdůležitějších snímků, které vytvoří vlastní zkrácenou verzi původní „velké“ prezentace.
1. Po otevření rozsáhlé prezentace klepněte v pásu karet na kartu Prezentace a ve skupině Spustit prezentaci na ikonu Vlastní prezentace. V rozbalené nabídce klepněte na příkaz Vlastní prezentace.
2. PowerPoint zobrazí okno Vlastní prezentace se seznamem tzv. vlastních prezentací, který zatím bude prázdný. Klepněte tedy na tlačítko Nová.
3. Zobrazí se další okno Definovat vlastní prezentaci, v němž je nutné zvolit, které snímky z prezentace budou tvořit tuto zkrácenou, resp. vlastní prezentaci.
4. Výběr snímků probíhá tak, že v levé části okna jsou zobrazeny všechny snímky původní prezentace, ze které se vlastní prezentace vytváří. Klepnutím levým tlačítkem myši na název snímku a následným klepnutím na tlačítko Přidat je možné přidat snímek do pravé poloviny okna. Pokud dojde k omylu nebo si později rozmyslíte umístění snímku, je možné ho kdykoliv později z pravé části odstranit klepnutím na tlačítko Odebrat (předtím je pochopitelně nutné tento snímek označit klepnutím myši).
5. Snímkům vlastní prezentace v pravé části okna je možné nastavit pořadí zobrazování, a to klepnutím na snímek a následným klepnutím na šipku směřující buď nahoru, nebo dolů.
6. Do dialogu v horní části okna doplňte název prezentace a klepněte na OK.
7. Okno zmizí a budete vráceni zpět do předchozího okna Vlastní prezentace, kde by již název právě vytvořené prezentace měl figurovat.
8. Vlastní prezentaci můžete zobrazit klepnutím na tlačítko Zobrazit v pravém dolním rohu okna Vlastní prezentace.

269.     Jak zobrazit veškerý text v prezentaci?

Pokud si chcete zobrazit veškerý text v prezentaci (např. pro zkopírování do aplikace Word apod.), je možné k tomu využít zobrazení Osnova, které je možné aktivovat na kartě Zobrazení ve skupině Zobrazení prezentací. V tomto zobrazení můžete veškerý text napříč všemi snímky označit a dále s ním pracovat, např. zkopírovat.
 

270.     Jak vytisknou prezentaci s místem pro poznámky?


V případě, že připravujete pro posluchače tištěné podklady se snímky v prezentaci, je vhodné je vytisknout v takovém rozvržení, aby měli v případě potřeby možnost si k danému snímku vepsat nějaké své poznámky či připomínky. K tomu slouží v nabídce SouborTiskNastavení volba Tři snímky. V tomto zobrazení se vytisknou v levé části stránky náhledy snímků a v pravé části řádky pro případné poznámky. 

1 komentář:

  1. Jak zabránit přepisování hodnot u kopírovaných grafů v prezentaci?

    OdpovědětVymazat