pondělí 20. února 2017

333 tipů pro Windows 10 (221-225)

221.     Jak otestovat reproduktory?


Ve Windows 10 existuje možnost, jak otestovat reproduktory a jejich funkčnost. Nezáleží na tom, zda máte reproduktory dva, čtyři nebo máte systém 5.1 nebo 7.1. Všechny tyto konfigurace Windows 10 umí otestovat. Rychlý test, který využije aktuální nastavení zvukové karty a reproduktorů najdete v Ovládacích panelech v panelu Zvuk. Zde klikněte pravým tlačítkem na aktivní/výchozí zvukovou kartu a za nabídky vyberte příkaz Test. Systém začne postupně po jednom testovat reproduktory a hrát z nich zvuk.
Podrobnější možností, jak otestovat reproduktory je ve stejném okně, kde v nabídce vyberete příkaz první – Konfigurovat reproduktory. Kromě samotné konfigurace zde hned v prvním kroku průvodce máte také možnost testu reproduktorů. Výhodou je, že při přehrávání vidíte i vizuálně, na jakém reproduktoru systém právě zvuk přehrává a odstranit tak např. chybu špatně zapojeného kabelu od reproduktoru.

222.     Jak nastavit výchozí zařízení pro záznam zvuku?


Podobně jako u přehrávání zvuku i pro záznam zvuku můžete mít v počítači více zařízení pro tuto operaci. Není to sice běžné a většina uživatelů si vystačí s jedním mikrofonem, ale někteří uživatelé si z důvodu kvality pořizují k notebooku, který má integrovaný mikrofon raději mikrofon externí. Poté je tedy nutné nastavit v systému, které zařízení se má pro záznam zvuku používat. To provedete v Ovládacích panelech v panelu Zvuk na kartě Záznam. Zde klikněte pravým tlačítkem na zařízení, které má být výchozí a z nabídky vyberte Nastavit jako výchozí zařízení.

223.     Jak nahrát zvuk z mikrofonu?


Ve Windows 10 existuje nástroj, který vám umožňuje zaznamenat mluvené slovo nebo cokoliv, co lze zaznamenat pomocí mikrofonu. Výsledkem je pak audio soubor ve formátu M4A, který můžete dále použít a zpracovat. Je tak možné si např. nahrát mluvený komentář k videu, které budete vytvářet a v aplikaci pro tvorbu videa pak tento zvukový soubor použít. Ve Windows 10 k tomu slouží nástroj Hlasový záznam. Po jeho spuštění se zobrazí velice jednoduché rozhraní, ve kterém stačí kliknout na tlačítko Spustit záznam. Od této chvíle, cokoliv, co mikrofon bude schopen zaznamenat, se nahraje. Zároveň se spustí časomíra, takže vidíte, jak dlouhá již nahrávka je. Po dokončení nahrávání klikněte na tlačítko Zastavit nahrávání, soubor je uložen a vy s ním můžete dle potřeby dále pracovat.
 

224.     Jak ztlumit hlasitost pouze některé aplikace?


Ve Windows 10 máte možnost si nastavit hlasitost zvukového výstupu nejenom globálně pro celý počítač, ale i pro jednotlivé spuštěné aplikace. Například vám tak může hrát hudba v aplikaci Windows Media Player a zároveň můžete bez rušení hrát internetovou hru v prohlížeči, u které standardním způsobem nelze zvuky vypnout.
Pro konfiguraci nastavení úrovně hlasitosti výstupu jednotlivých aplikací stačí kliknout levým pravým na ikonu reproduktoru v oznamovací oblasti hlavního panelu a kliknout na příkaz Otevřít směšovač hlasitosti. Nyní již posuvníky u jednotlivých aplikací nastavte požadovanou úroveň hlasitosti.
 

225.     Jak nastavit výchozí akci po vložení CD nebo DVD do počítače?


Při vložení média do CD/DVD mechaniky se většinou zobrazí okno s dotazem, jakou akci chcete provést. Pokud jste zobrazování tohoto okna vypnuli nebo chcete změnit, co se standardně bude za akci provádět, postupujte takto:
1.       Ovládacích panelech si otevřete panel Přehrát automaticky.

2.       V otevřeném okně si nastavte dle vašich potřeb, jaká akce se provede při vložení CD/DVD s určitým obsahem.

Žádné komentáře:

Okomentovat