středa 15. února 2017

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (216-220)

216.     Jak využívat šablony v PowerPointu?

Pro vytvoření nového souboru můžete použít i tzv. šablonu. Šablonou se rozumí graficky předpřipravená prezentace, do které stačí pouze doplnit vlastní údaje. Šablona tak velmi usnadňuje práci a čas – není nutné zabývat se tvorbou grafické úpravy prezentace, ale stačí pouze údaje doplňovat.
Každopádně, ať již máte vytvořenou vlastní šablonu nebo chcete použít šablonu tvůrců PowerPointu, stačí pro její využití postupovat následujícím způsobem:
1. Klepněte na tlačítko Soubor.
2. V otevřené podnabídce vyberte položku Nový, podobně jako u vytvoření nového souboru.
3. PowerPoint zobrazí okno s dostupnými šablonami a jejich kategoriemi.
4. Klepnutím na vybranou kategorii si můžete prohlížet jednotlivé šablony, po klepnutí na vybranou šablonu se v pravé části okna zobrazí její náhled.
U šablon se v PowerPointu od verze 2013 můžete setkat rovnou se třemi novinkami:
1.       Nově se nabídka šablon zobrazuje rovnou při spuštění aplikace, takže i méně zkušení a kreativní uživatelé mohou již od počátku pracovat na graficky působivé prezentaci.
2.       Nově jsou šablony dostupné v širokoúhlém formátu. Tato změna je poměrně pochopitelná, jelikož širokoúhlý obraz je v dnešní době víceméně standardem. S širokoúhlým obrazem se dnes totiž běžně setkáte u monitorů, televizí, tabletů, notebooků, digitálních fotoaparátů, projektorů apod.
3.       Každá šablona má více grafických variant. Po klepnutí na některou ze šablon si můžete v pravém horním rohu vybrat jednu z grafických variant dle vaší potřeby.
 

217.     Jak uložit prezentaci jako video?

Další funkcí od PowerPointu 2010 je možnost vytvořit z prezentace video. Celá prezentace se včetně všech objektů a nastavení časování, animací, přechodů apod. přemění ve video. Díky stále více populárnímu HD rozlišení je tato možnost i zde, a tak máte možnost vytvořit z vaší prezentace video ve vysokém rozlišení včetně animací a přechodů. Postup je následovný:
1. Vytvořte si libovolnou prezentaci nebo si otevřete prezentaci určenou k převodu do formátu videa.
2. Klepněte na tlačítko Soubor a vyberte možnost Exportovat, ze zobrazené nabídky vyberte volbu Vytvořit video.
3. V pravé části okna máte možnost nastavit podrobnější nastavení pro export videa, jako je např. právě jeho rozlišení. Pro přehrávání v počítači je možné vybrat video v HD rozlišení, nicméně pokud chcete vytvořené video například posílat emailem a podobně, kvalitu výsledného videa rozhodně snižte.
4. Klepněte na tlačítko Vytvořit video, PowerPoint zobrazí dialogové okno pro uložení videa (máte zde možnost vybrat místo pro uložení a název videa) a po klepnutí na tlačítko Uložit se začne video vytvářet. Doba vytváření videa je závislá na výkonu vašeho počítače a délce a komplexnosti převáděné prezentace.
5. Po dokončení převodu se vám ve vybrané složce video zobrazí a vy jej máte možnost přehrát na jakémkoliv přehrávači podporujícím formát WMV (Windows Media Video).
Výsledné video je jeden kompaktní celek a nelze jej běžnými způsoby nijak upravit. Pokud tedy naleznete po exportu do formátu videa nějakou chybku nebo chcete něco ve videu změnit, je jednodušší úpravy provést v samotné prezentaci a export provést znovu.

218.     Jak vysílat prezentaci po internetu?

Velice zajímavou funkcí, která se v PowerPointu objevuje poprvé, je možnost vysílání prezentace po internetu. Asi si říkáte, k čemu je to dobré a jak to všechno funguje. Typicky pro PowerPoint je realizace této možnosti velice jednoduchá a provedete ji takto:
1. Otevřete si prezentaci určenou pro vysílání po internetu.
2. Klepněte na kartu Prezentace a ve skupině Spustit prezentaci na spodní část příkazu Online prezentace.
3. Po kliknutí se rozbalí nabídka, zda chcete prezentaci vysílat online přes aplikaci Lync nebo přes zdarma dostupnou Službu prezentací Office. Ve firemním prostředí asi spíše využijete aplikaci Lync, domácí uživatelé naopak Službu prezentací Office, proto se v dalším textu budu zabývat právě druhou variantou.
4. Po klepnutí na druhou variantu se zobrazí okno Online prezentace, ve kterém jste informováni o základních informacích o této službě, mj. to, že budete potřebovat pro online vysílání účet Microsoft. Pokud jste již do sady Office s tímto účtem přihlášeni, informace je pro vás bezpředmětná. Dále také můžete nastavit, zda si uživatelé budou moci vaši prezentaci stáhnout. Následně jen stačí klepnout na tlačítko Připojit.
5. Po chvilce se objeví okno, v němž je zobrazen důležitý odkaz pro vysílání této prezentace. Odkaz můžete pomocí zástupců v dolní části obrazovky zkopírovat nebo rovnou odeslat emailem vybraným příjemcům. Poté, co tak učiníte, stačí klepnout na tlačítko Spustit prezentaci a vysílání může začít. Všichni vaši přátelé a kolegové, kteří dostali vygenerovanou adresu, ji mohou zadat do internetového prohlížeče (na mobilu, na PC, na notebooku) a uvidí vysílání vaší prezentace, kterou vy ovládáte. To znamená, že jakmile např. přejdete z třetího snímku na čtvrtý, všichni připojení kolegové tuto změnu automaticky na svých zařízeních uvidí také.
 
6. Vysílání prezentace můžete kdykoliv ukončit klepnutím na tlačítko Konec online prezentace.

219.     Jak vytvořit automaticky spouštěnou prezentaci?

Pokud uložíte prezentaci ve standardním formátu s příponou pptx a prezentaci někomu pošlete, je nutné, aby si dotyčný uživatel nejprve prezentaci v PowerPointu otevřel a ručně ji spustil. Což může být pro některé neznalé uživatele nejenom časově náročné, ale někdy i poměrně složité. Proto je možnost si při ukládání prezentace zvolit typ souboru Předvádění PowerPointu (soubor s příponou ppsx). Jedná se o naprosto stejnou prezentaci, jako když ji uložíte standardním způsobem, jen s tím rozdílem, že pokud někdo tento soubor otevře, automaticky se spustí PowerPoint a přehrávání tohoto souboru.
 

220.     Jak navýšit maximální počet kroků Zpět?

V aplikaci PowerPoint je ve výchozí konfiguraci nastaveno 20 povolených kroků zpět, pokud byste se tedy chtěli vrátit zpět o 21 kroků, ten poslední již možný nebude, protože PowerPoint nebude mít v sobě uloženo, co tento krok obsahoval. Naštěstí je možné v nabídce SouborMožnostiUpřesnitMožnosti úprav nastavit, jaký je maximální počet kroků zpět. Nejvyšší povolená hodnota je 150 kroků.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat