pondělí 23. ledna 2017

333 tipů pro Windows 10 (201-205)

201.     Jak vypnout hibernaci?

Hibernace je jeden ze speciálních režimů uspání počítače, ve kterém se všechna rozdělaná práce uloží na pevný disk a v případě probuzení počítače ani nepoznáte, že počítač byl hibernován. Podobné chování nabízí i režim spánku, jenže v tomto režimu je PC pořád aktivní, a pokud by jej někdo náhodně vypnul nebo vypadl přívod elektřiny, o data přijdete. Hibernace je speciální možnost, která uloží obsah paměti na pevný disk a počítač se tváří jako vypnutý a odebírá naprosté minimum energie. Uloží se na pevný disk kompletní obsah operační paměti, otevřené aplikace, rozepsané texty apod. a v případě nastartování počítače se z tohoto souboru data opět načtou do původní podoby. Pokud hibernaci nepoužíváte a chcete ji vypnout, stačí v příkazové řádce s administrátorským oprávněním zadat tento příkaz:

202.     Co je ten velký soubor hiberfil.sys a jak jej smažu?


Soubor hibernace je ve výchozím stavu uložen v kořenovém adresáři disku C: a jmenuje se hiberfil.sys. Protože ale má velikost stejnou, jako operační paměť počítače, může se stát, že zabírá i velikost v řádech několika GB. Pokud tedy hibernaci postupem v předchozím tipu vypnete, smaže se automaticky i tento soubor.

203.     Jak kalibrovat obraz?


Každý uživatel je jiný a stejně tak je každému uživateli příjemnější jiný typ zobrazení na monitoru. Navíc každý monitor zobrazuje barevné podání trochu jiným způsobem. Pokud chcete kalibrovat barevné podání obrazu nebo mít nastavený správný jas a kontrast, určitě využijte nástroj Kalibrace barev. Spustíte jej v Ovládacích panelechZobrazení. V levé části tohoto okna naleznete položku Kalibrovat barvy, po kliknutí na ní se zobrazí podrobný a názorný průvodce, který vám pomůže s nastavením nejvhodnějších hodnot.
 

204.     Jak rychle změnit rozlišení obrazovky?


Ve Windows 10 lze pochopitelně změnit i rozlišení obrazovky. Stačí kliknout pravým tlačítkem na pracovní ploše, z nabídky vybrat příkaz Nastavení zobrazení  a v novém okně klepnout na položku Upřesňující nastavení zobrazení. V otevřeném okně můžete změnit rozlišení obrazovky výběrem z rozbalovací nabídky.

205.     Jak nastavit více připojených monitorů?



V dnešní době je poměrně běžné, že uživatelé si připojují k počítači více monitorů. Práce je pak mnohem efektivnější a mnohem lepší je např. i hraní her. Pokud tedy máte grafickou kartu s více výstupy, stačí je jen připojit k monitoru. Jenže dost často se stává, že rozložení monitorů neodpovídá pořadím jednotlivých grafických výstupů. Jedním z řešení je přehazování kabelů, tím druhým a mnohem snazším je softwarová úprava pozic a pořadí monitorů. Tu provedete v NastaveníSystémDisplej.

Žádné komentáře:

Okomentovat