pondělí 31. října 2016

333 tipů pro Windows 10 (141-145)

141.     Jak vytvořit efektní film?


Aplikaci Windows Movie Maker, které byly součástí Windows XP a Windows Vista již v systému Windows 10 nenajdete. Tato aplikace prošla poměrně značným vývojem a stala se součástí balíčku Windows Essentials, který si můžete zdarma stáhnout a nainstalovat. Mezi největší novinky patří zejména nové ovládání pomocí pásu karet, možnost tvorby videosnímků v HD rozlišení, přímé nahrávání na YouTube apod. Pokud tedy chcete vytvořit z fotek a filmů efektní videosnímek, aplikace Movie Maker je tím pravým pomocníkem. Abyste mohli Movie Maker používat, je nutné, aby váš počítač splňoval následující oficiální minimální požadavky, bez jejichž splnění nepůjde aplikaci spustit:
·         Operační systém: Windows 7 (32bitová nebo 64bitová verze), Windows 10 (32bitová nebo 64bitová verze) nebo Windows Server 2008 R2.
·         Procesor: 1,6 GHz nebo rychlejší s podporou technologie SSE2. Technologii SSE2 podporují procesory Pentium 4 nebo novější a procesory AMD K8 nebo novější.
·         Paměť: 1 GB paměti RAM nebo více
·         Rozlišení: nejméně 1024 × 576
·         Připojení k Internetu: Online služby vyžadují telefonické nebo vysokorychlostní připojení k Internetu (poskytované zvlášť; mohou být účtovány poplatky za místní nebo meziměstské hovory). Pro některé funkce je doporučováno vysokorychlostní připojení k Internetu.
·         Grafická karta: Program Windows Movie Maker vyžaduje grafickou kartu, která podporuje rozhraní DirectX 9.0c nebo novější a Shader Model 2 nebo novější. Software DirectX 9 ve Windows 7 získáte ve Windows Update
  

142.     Co je nového v uživatelských účtech ve Windows 10?


Až do příchodu Windows 8 se uživatelské účty v systému Windows rozdělovaly na dva základní typy – lokální a doménový. Lokální účty používala naprostá většina uživatelů v domácnostech a jedná se o typ účtu, který je vytvořen pouze na daném počítači bez možnosti synchronizace. Oproti tomu doménové účty jsou standardem ve firemním prostředí, takový účet je vytvořen na serveru, na kterém běží produkt Windows Server s rolí Active Directory, což je adresář objektů (mj. právě uživatelských účtů), které se v dané společnosti používají. A uživatel se s tím účtem může přihlásit (v závislosti na nastavené firemní skupinové politice) na jakémkoliv počítači ve firmě a vždy bude mít k dispozici stejná data a stejné pracovní prostředí.
Se stále větším rozšířením dostupnosti a významnosti Internetu se Microsoft rozhodl do Windows 8 implementovat další, nový typ účtu – účet počítače založený na online účtu Microsoft (dříve LiveID).
Od Windows 8 je tedy možné mít na počítači účet místní, doménový a online (založený na Microsoft účtu), přičemž na jednom počítači může existovat i různá kombinace všech těchto typů účtů. Doporučuji, abyste využili online účet, protože přináší mnoho výhod a i další odstavce budou předpokládat, že jste si takový účet vytvořili. Ještě jednou připomínám, pokud jste takový účet při instalaci neměli, je možné si jej i během instalace vytvořit, podmínkou je pouze aktivní připojení k Internetu.
Tip: Online účet je možné do systému kdykoliv přidat, a dokonce si i takový účet vytvořit z již existujícího, místního.
Při prvním spuštění počítače s předinstalovaným systémem., resp. při jeho instalaci, je tedy nutné vytvořit jeden účet, který bude mít administrátorská oprávnění (a nezáleží na tom, zda je to místní nebo online účet). Nicméně další správa uživatelských účtů se pak děje v systému samotném, a to na dvou úrovních – v Nastavení počítače a v Ovládacích panelech.
A ve Windows 10 samotných přibyla oproti Windows 8 ještě jedna možnost a tou je přihlašování pomocí účtu Office 365. To je speciální online účet svázaný se stejnojmennou službou, který se využívá hodně ve školním a firemním prostředí. Díky tomu tak uživatelé v organizacích, kde se Office 365 používá, budou moci přihlásit do počítače, do pošty nebo do katalogu aplikací Store s jedním jediným účtem.


143.     Jak změnit obrázek na zamykací obrazovce?


Pokud si chcete změnit obrázek na zamykací obrazovce na nějaký jiný, již není nutné využívat nástroje třetích stran nebo úpravy registru, protože je možné tuto změnu provést v Nastavení počítače v položce Přizpůsobení – Zamykací obrazovka.
Kromě pěti nabízených obrázků je pochopitelně možné zvolit i svůj vlastní. Dále je možné zde vybrat aplikace, které budou zobrazovat svůj aktuální rychlý či podrobný stav. Vybírat je možné z aplikací ve stylu Windows 10, z nichž některé jsou předinstalované (Kalendář, Počasí, Pošta) či stažené z Windows Store (Skype a další). Vybrané aplikace informace nezobrazují při nově spuštěném počítači, protože „by nevěděly“, data jakých uživatelů mají zobrazovat, ale pouze např. při uzamknutí (a tím pádem neodhlášení uživatele).



144.     Jak zapnout automatické přihlašování do Windows?


V případě, že máte počítač, na kterém nejsou cenná data nebo máte zajištěnu ochranu heslem již při spuštění počítače, případně se jedná o veřejný počítač apod.,  je možné nastavit systém Windows tak, aby automaticky po startu přihlásil daného uživatele. Odpadá tak nutnost zadávání hesla pro přihlášení do systému. Pečlivě ale zvažte, zda má tato funkce opravdu pro vás takový význam a zda se nemůže jednat o bezpečnostní riziko. Pokud tak přesto chcete učinit, klikněte na nabídku Start a do příkazové řádky zadejte příkaz
a potvrďte je stiskem klávesy Enter.
Zobrazí se okno Uživatelské účty, ve kterém máte možnost jejich podrobné správy. V horní části odškrtněte položku Před použitím počítače musí uživatelé zadat uživatelské jméno a heslo a klikněte na tlačítko Použít. Zobrazí se okno automatické přihlášení, ve kterém zadejte uživatelské jméno a dvakrát heslo uživatele, pod kterým má být provedeno automatické přihlášení. Po restartu počítače bude tento uživatel automaticky přihlášen do systému bez nutnosti zadání hesla.


145.     Jak vytvořit uživatelský účet?


Základní správa uživatelských účtů se provádí v Nastavení počítače, konkrétně v položce Účty. Stačí tedy kliknout na tlačítko Start a položku Nastavení a v zobrazené nabídce vyberte ikonu Účty

Ta nejdůležitější položka v tomto základním nastavení se nachází v dolní části okna, kde máte nejenom přehled o vytvořených účtech, ale hlavně můžete nové uživatele přidávat. Pokud klepnete na tlačítko Přidat účet, máte možnost přidat online účet Microsoft, který je určen primárně pro koncové osoby. Pokud však vaše škola či firma využívá služby Office 365, pak klepněte na položku Přidat pracovní nebo školní účet. 

Žádné komentáře:

Okomentovat