pondělí 26. září 2016

333 tipů pro Windows 10 (116-120)

116.     Jaké jsou pokročilé nástroje Kalkulačky?


Aplikace Kalkulačka je v systému Windows již také téměř nedílnou součástí, nicméně od první verze se velice odlišuje a překvapivě málo uživatelů o tom ví. Popisovat základní funkce kalkulačky nemá smysl, ale jaké další funkce nabízí určitě ano. Tyto „skryté“ funkce najdete v nabídce Zobrazit. Zde se nachází následujících 10 možností:
·         Standardní – zobrazí základní zobrazení tak, jak ho zná většina uživatelů
·         Vědecká – rozšíří základní verzi o další nabídku funkcí, jako jsou sinus, cosinus, logaritmy, faktoriály a další
·         Programátorská – zobrazí kalkulačku s operátory, možností přepínání číselných soustav apod.
·         Převod jednotek – rozšíří základní verzi o možnost rychlého převodu jednotek času, délky, energie apod.
·        


117.     Jak používat aplikaci Pošta?

Jednou z nejpoužívanějších Windows 10 aplikací bude pravděpodobně Pošta. U této aplikace (a pochopitelně i dalších) poznáte jednu z mnoha výhod přihlašování pomocí účtu Microsoft. Není totiž potřeba konfigurovat žádné poštovní nastavení, vše je provedeno naprosto automaticky a po prvním spuštění (a vlastně v závislosti na nastavení aktivních dlaždic i v nabídce Start) vidíte svoje emaily. Vzhled aplikace vychází jak ze vzhledu klasické desktopové aplikace Outlook, tak ze vzhledu webové freemailové služby Outlook (dříve Hotmail). To znamená, že v levém sloupci máte přehled všech svých složek, další sloupec ukazuje seznam emailů v dané složce a další, poslední sloupec pak zobrazuje už samotný email.
Prostředí tohoto emailového klienta je velice prosté, ale pro základní použití zcela dostačující. Po klepnutí na doručený email se email okamžitě otevře a v horním řádku se zobrazí příkazy pro jeho další zpracování (Odpovědět, Odpovědět všem a další), přičemž další příkazy se zobrazí po klepnutí na ikonu tří teček v pravém rohu. Kromě toho je možné klepnout kdekoliv v aplikaci pravým tlačítkem myši na email pro zobrazení nabídky dalších příkazů.
 
Jakmile kliknete na tlačítko pro vytvoření nového emailu (+ Nová pošta), zobrazí se nové prostředí, ve kterém v horní části máte možnost zadat příjemce emailu, přes tlačítko Kopie a Skrytá kopie pak můžete vložit příjemce do kopie a skryté kopie. V horní části se nachází karty Formát, Vložení a Možnosti s příkazy pro další pokročilejší funkce při správě emailu.
Pokud chcete změnit další nastavení aplikace Pošta, je možné klepnout v dolní části na ikonu ozubeného kola. V zobrazené nabídce pak naleznete příkazy pro správu emailových účtů, podpisů, obrázku na pozadí a mnoho dalších nastavení.
A na závěr podobně jako v klasické desktopové aplikaci Outlook, pomocí ikony kalendáře v levém dolním rohu máte možnost se ihned přepnout do stejnojmenné aplikace.

118.     Jak používat aplikaci Kalendář?

Jelikož součástí freemailové služby Outlook je kromě samotných emailů také adresář kontaktů a kalendář akcí daného uživatele, je jasné, že ani tato aplikace nemohla chybět mezi těmi základními v rámci Windows 10. A stejně jako Pošta si i tato automaticky převezme přihlašovací údaje.
V základním zobrazení je ukázán náhled na měsíční agendu, s tím, že změna na týdenní nebo dokonce denní se provádí pomocí příkazů v pravém horním rohu aplikace.
 
Jestliže chcete do kalendáře přidat novou událost, stačí klepnout na prázdné místo v příslušném dni a v novém okně zadat údaje o vytvářené události jako jsou název, poznámka, kdy akce začíná a jak dlouho trvá, kde se koná, případně přes příkaz Další podrobnosti nastavit opakování akce, váš stav v průběhu akce či možnost pozvat na akci vybrané lidi. Po vyplnění potřebných údajů stačí událost uložit a ihned se bude v kalendáři zobrazovat.
Pochopitelně, že všechny provedené změny nejen v této aplikaci Kalendář, ale i v aplikaci Lidé či Pošta se pochopitelně zpětně synchronizují do datového centra společnosti Microsoft, kde je skutečně váš účet uložen. A tak, když se přihlásíte se stejným Microsoft účtem do systému Windows 10 na jiném počítači, tyto nově přidané či změněné položky tam uvidíte také, stejně tak když se přihlásíte na jakémkoliv počítači přes webové rozhraní služby Outlook na adrese outlook.com a dalších.

119.     Jak používat aplikaci Lidé?

Abyste mohli posílat emaily, potřebujete znát nějaké kontakty. Abyste mohli zvát lidi na události ve svém kalendáři, potřebujete kontakty. A to je přesně to, co aplikace Lidé dělá. Můžete si zde nechat zobrazit kontakty z vašich účtů Outlook.com, Exchange, Office 365, Gmail iCloud a další. Výhodou je, že v případě propojení s těmito cloudovými službami můžete pracovat s kontakty v pohodlí této aplikace, přičemž jakékoliv změny budou okamžitě synchronizovány a profily jednotlivých osob můžete mezi sebou propojovat. Pokud chcete upravit vybraný kontakt, stačí jej vybrat a v pravém horním rohu klepnout na ikonu tužky pro úpravy. A v případě, že chcete vytvořit kontakt nový, podobně jako v aplikaci Pošta, klepněte na ikonu se symbolem +. Otevře se nové okno, ve kterém jen stačí zadat požadované údaje.


120.     Jak používat aplikaci OneDrive?


Součástí instalace systému Windows 10 je i plná integrace úložiště OneDrive a to zejména v aplikaci Průzkumník.

Ta funguje tak, že pokud jste připojeni se svým Microsoft účtem, v Průzkumníkovi okamžitě vidíte v levé rozbalovací nabídce položku OneDrive, která je vaší aktivní lokální kopií úložiště. Slovem aktivní se myslí to, že po dokončení prvotní synchronizace se jakákoliv změna provedena na počítači v dané složce okamžitě nahraje i do webového úložiště. Nezáleží na tom, zda do složky uložíte jeden dopis ve Wordu nebo 1000 fotek z dovolené, jakákoliv změna (vytvoření, editace, smazání) se ihned promítne do úložiště. Právě toto úložiště, které je uloženo v zabezpečených serverech společnosti Microsoft, je centrálním bodem, kde jsou data uložena. Všechno ostatní (mobilní aplikace, desktopová aplikace, aplikace na starších systémech) jsou jen klienti, kteří synchronizují změny. Uživatel na nic nemusí myslet a má vše automaticky zálohováno. Pokud se tedy naučíte do této jedné složky nahrávat vše potřebné (není problém si vytvořit složku OneDrive, v ní podadresáře Dokumenty, Fotky apod.), máte o zálohu a vzdálený přístup k těmto datům vždy postaráno. A pokud jste zvyklí používat knihovny Dokumenty, Obrázky apod., i to není žádný problém. Stačí např. adresář OneDrive zahrnout do knihovny Dokumenty a její obsah bude vidět i v této knihovně, samozřejmě s funkční synchronizací. 

2 komentáře:

  1. Podpora iCloud v aplikaci Lide se hodi, ale napriklad Outlook stale nepodporuje plnou podporu CalDAV v Outlooku pro propojeni s Yahoo, Kerio a dalsimi. Pokud taky pouzivate Outlook a potrebujete synchronizovat kontakty tak doporucuji EVO Collaborator.

    OdpovědětVymazat
  2. Jeste pridavam odkaz na clanek, ktery jsem napsal: http://pocitace-a-internet.blogspot.com/2015/03/synchronizace-kontaktu-kalendare-gmailu.html

    OdpovědětVymazat