pondělí 5. září 2016

333 tipů pro Windows 10 (101-105)

101.     Jak zakázat spuštění programu po startu?


Po startu operačního systému se kromě systému samotného spouští i různé typy aplikací, které jsou nastaveny právě tak, aby se po startu spouštěly. Pokud vám ale připadá, že těchto aplikací už je moc, popř. si chcete prohlédnout, jaké aplikace se automaticky spouštějí, máte možnost se podívat nejprve do složky Po spuštění (viz předchozí tip). V ní ale většinou všechny programy nenaleznete, proto je vhodné využít nástroj Správce úloh, který spustíte pomocí zkratky Ctrl+Shift+Esc. Po přepnutí na záložku Po spuštění vidíte seznam všech aplikací a nástrojů, které jsou v systému nastaveny k automatickému spuštění. Jednoduchým výběrem a klepnutím na tlačítko Zakázat můžete automatické spuštění aplikace vypnout. Buďte si ale jisti, co děláte a zda daná aplikace není pro určitou funkci důležitá.
 

102.     Jak naplánovat spuštění libovolné úlohu či aplikace?


V operačním systému Windows 10 existuje součást nazvaná Plánovač úloh, která umožňuje v libovolně zadanou dobu s libovolnou frekvencí spustit určitý program. Může se jednat o plánovanou kontrolu disku, spuštění externího programu na zálohování nebo vypnutí počítače. Najděte si a spusťte tento nástroj jako obvykle v nabídce Start (přes název Plánovat úlohy).

Po spuštění tohoto nástroje je v levé části knihovna již naplánovaných úloh. Jsou zde zejména úlohy pro zjišťování aktualizací apod. V pravé části jsou zobrazeny akce, které můžete v Plánovači úloh provádět. Pro vytvoření jednoduché plánované úlohy klikněte na příkaz Vytvořit základní úlohu. Zobrazí se jednoduchý průvodce, ve kterém máte možnost nastavit název a popis vytvářené úlohy, kdy má být úloha spuštěna a s jakou frekvencí a hlavně, co se má v rámci této naplánované úlohy provést. Na výběr máte ze tří základních možností (spustit program, odeslat email nebo zobrazit zprávu). Nejčastěji se nastavuje první možnost. Nakonec zbývá jen určit, jaká aplikace či program se má vlastně spouštět. Po kliknutí na tlačítko Další se zobrazí souhrnné okno se všemi důležitými informacemi ohledně naplánované úlohy. Po kliknutí na Dokončit je úloha naplánována a do doby, než ji zrušíte, se bude dle plánu spouštět.

103.     Jak zabránit spuštění nežádoucích aplikací?


Efektivní zabránění spouštění nežádoucích aplikací uživatelem je snem každého správce sítě. Dosavadní způsoby měly vždy svá slabší místa a zkušený uživatel je dokázal obejít. Nicméně od Windows 7 je v systému v edici Enterprise (a ve Windows 10 i v edici Education) implementována technologie nazvaná AppLocker, která umožňuje zakázat spouštění aplikace na základě jeho digitálního podpisu. Lze tak například zakázat nebo naopak povolit pouze:
·         všechny aplikace od daného výrobce
·         vybranou aplikace od vybraného výrobce
·         vybranou verzi vybrané aplikace od vybraného výrobce
Protože se jedná o pokročilou funkci, které je využitelná zejména ve velkých podnikových sítích, byla také tato funkce začleněna pouze do edice Enterprise a nebudeme se s ní v této knize podrobněji zabývat. Zájemci si konfiguraci nástroje AppLocker mohou vyzkoušet takto:
1.       Otevřete nabídku Start a do pole pro vyhledávání napište secpol.msc a stiskněte Enter.
2.       Zobrazí se okno Místní zásady zabezpečení, zde v levém stromě rozbalte položku Zásady řízení aplikací, ve které se nachází položka AppLocker.
3.       Po kliknutí na tuto položku se v hlavní části okna zobrazí možnosti pro konfiguraci pravidel a přehled již nastavených pravidel.


104.     Přepínáme z jedné aplikace na druhou


V případě, že se potřebujete přepnout z jedné aplikace na druhou pomocí klávesové zkratky, lze využít kombinaci Win + T. Postupným stiskem se budete přepínat mezi aplikacemi tak, jak jsou zobrazeny na hlavním panelu a to včetně miniaturních náhledů.

105.     O něco hezčí přepínání aplikací

Mezi aplikacemi se lze také přepínat pomocí klávesové zkratky Alt + Tab. Windows 10 zobrazí přehledné okno se všemi otevřenými aplikacemi včetně náhledů. Opakovaným stiskem klávesy Tab (za stálého držení klávesy Alt) se lze mezi aplikacemi přepínat, po uvolnění kláves zůstane vybraná aplikace aktivní.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat