pondělí 22. srpna 2016

333 tipů pro Windows 10 (91-95)

91.     Jak nainstalovat Windows Store aplikace?


Již od verze Windows 8 je možné se setkat v systému Windows s katalogem aplikací Store. Co to tedy je a k čemu slouží? Ve všech předchozích verzích Windows (Windows 7 a starší) bylo vždy nutné, pokud uživatel chtěl nějakou další aplikaci, si sehnat instalační soubor dané aplikace, a to od přátel, z nějakého CD či v poslední době nejčastěji stáhnout z webu. Řekněte ale nějakému méně zkušenému uživateli, že si má stáhnout a nainstalovat např. Skype, WinRAR a další aplikace. Většinou to probíhá tak, že uživatel musel na stránky výrobce, zde najít odkaz ke stažení (na anglických stránkách navíc hledat název Download), soubor stáhnout, najít, kam se stáhl, spustit a projít instalačním procesem. V případě, že chtěl aktualizovat verzi aplikace, často musel tento proces projít znovu. A protože konkurenční systémy (Linux, iOS a další) již nějaký čas takové katalogy aplikací mají, bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného objeví i v systému Windows.
Po spuštění aplikace Store se zobrazí nabídky aktuálně propagovaných aplikací. Všechny aplikace ve Store jsou rozdělené do kategorií a každá taková kategorie je ještě rozdělena na další podkategorie Stačí tedy klepnout na položku Kategorie aplikací, vybrat si libovolnou z nich a okamžitě se vám zobrazí aplikace, které vývojáři umístili do Store a do této příslušné kategorie. Většinou se vám zobrazí velký seznam aplikací, ale můžete se orientovat podle hodnocení a ceny. Po klepnutí na dlaždici aplikace se zobrazí její podrobné informace a možnost instalace, nákupu nebo vyzkoušení. Zároveň vidíte i náhledy obrazovek, takže i víte, jak aplikace vypadá. Po klepnutí na tlačítko s cenou (u placených aplikací) nebo na tlačítko s textem Zdarma (u zdarma dostupných aplikací) začne instalace a poté její dlaždici naleznete v nabídce Start.
Další výhodou je, že Store automaticky hlídá, jaké verze aplikací máte nainstalovány, a pokud nalezne ve svém katalogu novější verzi, ihned to zjistíte pomocí informace v pravém horním rohu, kde je uveden počet aplikací s možností aktualizace. Po klepnutí na toto tlačítko máte zobrazeny aplikace, u kterých je možné provést aktualizaci včetně možnosti provedení hromadné aktualizace všech najednou.
 
Jak po chvíli práce ve Store zjistíte, nabízených aplikací je opravdu mnoho, a tak je možné v každé kategorii dále filtrovat, a to podle typu (Placené, Zdarma a na vyzkoušení, Zdarma) či je řadit dle zajímavosti, hodnocení či ceny. U aplikací, které jste již někdy v minulosti měly nainstalované, se zobrazuje tlačítko s textem Nainstalovat.

92.     Jak vyhledávat ve Store?

Co když ale už předem víte název aplikace a potřebujete ji rychle najít? Pak stačí do horního pravého pole pro vyhledávání zadat název hledané aplikace a potvrdit stiskem klávesy Enter.

93.     Jak spustit aplikaci v režimu kompatibility?


Pokud i po instalaci Windows 10 zjistíte, že některá aplikace se nechce spustit a má tedy problémy s kompatibilitou, můžete zkusit následující postup.
Najděte si spustitelný soubor aplikace, která vám nefunguje (případně stačí i zástupce na tento soubor), klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z nabídky vyberte Vlastnosti a přepněte se na kartu Kompatibilita.
Zde máte možnost ručně konfigurovat ty nejčastější položky, které způsobují problémy s kompatibilitou. Nejrychlejší pro vyzkoušení je zaškrtnout položku Tento program spustit v režimu kompatibility pro a vybrat, v jakém režimu se má aplikace spustit. Po nastavení staršího operačního systému, ve kterém vám aplikace ještě běžela, můžete zkusit aplikaci spustit znovu. Odteď si aplikace „bude myslet“, že je ve starším systému. Bohužel funkčnost tohoto řešení nelze dopředu odhadnout, záleží vždy na daném typu aplikace.
Dále můžete zkusit na stejné kartě klepnout na tlačítko Spustit poradce při potížích s kompatibilitou, který sám otestuje danou aplikaci a sám upraví některá doporučená nastavení. Můžete tedy po spuštění klepnout na Zkusit doporučená nastavení, kde se vám následně zobrazí, jak byly parametry upraveny a nastaveny a přes tlačítko Otestovat program můžete zkusit, zda s tímto nastavením aplikace běhá. Pokud vše funguje, klepněte na Další a vyberte si, zda chcete zvolená nastavení pro tento program uložit či chcete zkusit problém vyřešit znovu, tentokrát s jiným nastavením.
Druhou volbou hned po spuštění tohoto poradce je možnost ručně nastavit, kde je problém. Po spuštění tedy vyberte druhou volbu Odstranit potíže s programem. Následně zvolte, k jakým potížím dochází, případně upřesněte daný problém. Aplikace na základě otázek a odpovědí nakonfiguruje kompatibilní nastavení a opět můžete otestovat, zda to „zabralo“.

94.     Jak správně odinstalovat nepotřebnou desktop aplikaci?


Většina aplikací, které v počítači využíváte, musela být do něj nainstalována. Existují sice programy, které lze spustit bez instalace, ale těch je menšina. Při instalaci se ale kromě standardního kopírování souborů do instalační složky také vytvářejí zástupci, vytvářejí se nové hodnoty a klíče v registru systému apod. Proto je důležité v případě nepotřebnosti aplikaci odinstalovat správným způsobem a postupem. Někteří uživatelé totiž prostě jen smažou instalační složky, ale neuvědomí si, že instalace aplikace zanechala v systému mnohem více stop. Proto je nutné nainstalované aplikace odinstalovat přes panel Programy a funkce, který naleznete v Ovládacích panelech. V zobrazeném seznamu je možné položky řadit i podle data posledního použití, takže si můžete nechat zobrazit i aplikace, které už jste dlouho nepoužívali. Také je možné je řadit dle velikosti instalace, to se zase hodí v případě, že potřebujete uvolnit místo na disku a nevíte, která aplikace vám zabírá nejvíce místa.

95.     Jak správně odinstalovat nepotřebnou Windows Store aplikaci?



Odinstalace se provádí v nabídce Start, kde si každá aplikaci instalovaná ze Store vytvoří svou dlaždici. Stačí tedy na tuto dlaždici klepnout pravým tlačítkem myši a z nabídky vybrat volbu Odinstalovat. Všimněte si, že odinstalovat jde i většina aplikací, které sice byly po instalaci součástí systému, ale chovají se a dá se s nimi pracovat jako s běžnou aplikací ze Store doinstalovanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat