pondělí 15. srpna 2016

333 tipů pro Windows 10 (86-90)

86.     Jak zobrazit soubory PDF?


Soubory s příponou PDF jsou jedny z nejpoužívanějších souborů pro přenos informací. Jejich výhodou je to, že se za použití prohlížeče zobrazí na všech počítačích a zařízeních naprosto stejně. Proto je s velikou oblibou využívají výrobci napříč různými trhy k distribuci návodů, manuálů a uživatelských příruček. Mají tak jistotu, že ať si soubor otevře někdo v Austrálii na počítači s anglickými Windows, někdo v Rusku s ruskými Windows nebo v České republice někdo na chytrém telefonu, podoba dokumentu bude vypadat vždy stejně. Velkou výhodou tohoto formátu je také možnost zabránit kopírování informací z tohoto souboru, takže zůstane skutečně jen pro čtení.

Abyste mohli soubory PDF prohlížet, již ale není nutné si instalovat aplikace typu Adobe Acrobat Reader apod., protože ve Windows 10 je již standardní součástí prohlížeč Microsoft Edge, který umí PDF soubory číst také. Svými funkcemi je pro běžné uživatele plně dostačující. A pokročilí uživatelé si i nadále mohou stáhnout a nainstalovat již zmiňovaný Adobe Acrobat Reader.

87.     Jak vytvořit zástupce pro vypnutí a restart počítače?


Kromě vypnutí v nabídce Start (a dalších způsobů) je možné si pro vypnutí a restartování počítače vytvořit zástupce na ploše. Není už nic snazšího a rychlejšího než pouhým poklepáním na ně tyto příkazy vyvolat. Stačí tedy spustit průvodce vytvořením nového zástupce a do položky umístění zadat následující příkazy:
Pro vypnutí systému: shutdown -s -t 5
Pro restart systému: shutdown -r -t 5
kde číslo na konci příkazu udává čas v sekundách, za který má k příkazu dojít. Jakmile máte zástupce vytvořeny, stačí jím případně přes Vlastnosti - Změnit ikonu přiřadit nějakou vhodnější ikonu a prostým poklepáním dojde k restartu nebo vypnutí počítače. Doporučuji nechat čas pro vypnutí a restart minimálně uvedených 5 sekund, aby měly všechny běžící aplikace dostatečný čas na své správné ukončení.

88.     Jak zobrazit dokumenty vytvořené v Microsoft Office?


Tento tip se může zdát někomu poměrně úsměvný a i zbytečný, ale věřte tomu, že existují lidé, kteří nechtějí, nemají nebo nemohou mít na svém počítači nainstalovánu sadu Microsoft Office. Část běžných uživatelů navíc ani netuší, že Microsoft Office je zcela samostatně prodávaný produkt a že tedy není součástí operačního systému. Přesto je však v dnešní době téměř nutné mít možnost tyto soubory (dokumenty z Wordu, sešity z Excelu, prezentace z PowerPointu apod.) alespoň prohlížet. Pokud tedy pomineme možnost nákupu desktopové sady Microsoft Office (např. verze 2016 nebo 2013), uživatelé mohou tuto situaci řešit nejčastěji těmito způsoby:
·         nainstalují si zcela nově vytvořené mobilní aplikace Office, které jsou dostupné v rámci katalogu Windows Store a které jsou určeny pro dotyková ovládání
·         nainstalují si prohlížeče pro aplikace Word, Excel a PowerPoint, které pocházejí přímo od společnosti Microsoft, tudíž je zaručena 100% kompatibilita s těmito soubory. Najdete je na stránkách společnosti Microsoft pod názvem Word Viewer, Excel Viewer a PowerPoint Viewer.
·         Využijí prostředí služby OneDrive a webových verzí aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote, případně služby Office 365

89.     Jaké jsou dva základní typy aplikací ve Windows 10?

Ve Windows 10 se můžete setkat s dvěma základními typy aplikací, které můžete v tomto systému využívat. Jedny jsou ty klasické, které znáte z předchozích verzí systému Windows a které se ve Windows 10 označují nejčastěji jako desktopové. Druhým typem jsou tzv. Windows Store aplikace (do počítače je nelze nahrát jinak než přes Windows Store).
Některé Windows Store aplikace jsou již součástí instalace systému Windows, zbytek lze stáhnout přes Store. Není výjimkou, že mnoho aplikací je dostupných jak v klasické desktopové, tak Windows Store verzi (např. Skype), nicméně nově je možné ve Windows Store naleznou ti desktopové aplikace a tak se pomalu ale jistě Windows Store stává centrálním místem, kde aplikace hledat a instalovat.

90.     Jak nainstalovat desktopové aplikace?

Instalace klasických desktopových aplikací probíhá stejně jako v předchozích verzích systému Windows a nejčastěji se jedná o tyto dvě možnosti:
1.       Aplikace je dodávána na CD/DVD, po jeho vložení se spustí instalační průvodce a dále se řídíte podle pokynů tohoto průvodce.
2.       Instalační soubor jste si stáhli z Internetu (dostali od někoho na USB flash disku apod.). Pak stačí jen poklepat na tento soubor a opět se řídit pokyny průvodce. Nejčastěji se jedná o výběr umístění, kam chcete aplikaci nainstalovat či upřesňující volby, jaké všechny součásti dané aplikace se mají instalovat.

Novinkou je pak využití katalogu aplikací Windows Store, ve kterém naleznete nově právě i zmiňované desktopové aplikace. 

Žádné komentáře:

Okomentovat