pondělí 11. července 2016

333 tipů pro Windows 10 (61-65)

61.     Jak zobrazit obraz i na dalších monitorech a projektoru?


Dataprojektory umožňující promítat obraz se dnes staly naprosto běžnou součástí konferencí, přednášek, školení a porad. Stejně tak stále více uživatelů přichází na výhody práce na dvou monitorech. Nicméně přepínání obrazu z jednoho na druhý, aktivace výstupu na projektor apod. byla v dřívějších verzích věc poměrně složitá a často se řešila přes ovládací panel grafické karty. Ve Windows 10 je pro tento účel zabudován nástroj, který umožňuje rovnou a rychle vybrat, jak se má grafická karta chovat a které výstupy mají být aktivní, které ne. Nabídka pro výběr možnosti se zobrazí po stisku klávesové zkratky Win + P. Před tímto krokem je ale samozřejmě nutné mít fyzicky připojen projektor nebo druhý monitor k výstupu grafické karty. Nabídka zobrazuje základní možnosti toho, jak může být obraz zpracován:

·         Jenom obrazovka počítače – standardní nastavení, obraz je vidět pouze na výchozím monitoru počítače.
·         Duplikovat – obraz na monitoru je stejný, jako na druhém grafickém výstupu, používá se právě při připojeném projektoru.
·         Rozšířit – druhý monitor je pokračování pracovní plochy prvního, využívá se při připojení dvou monitorů k počítači, kdy na každém chcete mít něco jiného.
·         Jenom druhá obrazovka – zobrazí obraz pouze na projektoru nebo druhém monitoru.

62.     Jak upravit text ClearType


U LCD monitorů se často používá technologie nazvaná ClearType, která zlepšuje čitelnost textu, ale v tomto směru může každému vyhovovat zcela jiné podání této technologie. Proto je možné obraz kalibrovat i pro funkci ClearType. Konfigurační nástroj najdete v Ovládacích panelechZobrazení. V levé části je umístěna položka Upravit text ClearType. Po kliknutí na něj se zobrazí průvodce, který vám na celkem 4 obrazovkách zobrazí různé možnosti zobrazení. Postupným vybíráním té pro vás nejlepší si nastavíte, jak se bude následně v systému písmo vyhlazovat. 
 

63.     Jak na nic nezapomenout?


Čím dál více se na každého z nás valí množství informací a snažíme se na nic nezapomenout. Pokud nepoužíváte pokročilé nástroje pro agendu času (např. Outlook apod.), je možné využít Rychlé poznámky ve Windows 10. Jedná se elektronickou verzi klasických kancelářských žlutých papírků. Na pracovní ploše jich můžete mít, kolik chcete, můžete měnit jejich barvu i velikost. Najdete je v nabídce Start pod názvem Rychlé poznámky. Kromě vlastního psaní můžete na lepíky kopírovat i texty z jiných aplikací.

Výchozí barvou papírků nástroje Rychlé poznámky je žlutá, stejně jako ve skutečnosti. Nicméně máte možnost si po kliknutí pravým tlačítkem na poznámku vybrat i barvu jinou.

65.     Jak přiblížit obraz?

V případě, že potřebujete přiblížit určitou část obrazovky, je k tomu možné využít nástroj Lupa, který naleznete v nabídce Start. Po jeho spuštění se vám zobrazí tento nástroj s možností nastavení velikosti přiblížení i dalšími možnostmi usnadnění práce.
 


Žádné komentáře:

Okomentovat