středa 20. července 2016

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (66-70)

66.     Jak vložit obrázek z počítače či internetu?

Do dokumentu ve Wordu (a obecně do aplikací sady Office) můžete vkládat obrázky ze dvou základních typů zdrojů. Jedním z nich je lokální počítač, druhým pak online zdroje. V dřívějších verzích pro tyto postupy sloužily příkazy Obrázek a Klipart. Nicméně protože se naprostá většina klipartů již neinstalovala společně s instalací sady Office, byl od verze 2016 tento druhý příkaz přejmenován na Online obrázky. Na kartě Vložení ve skupině Ilustrace tedy najdeme tyt dva základní příkazy:
Obrázky – slouží pro vložení obrázku z počítače (z plochy, ze složky Dokumenty, z flash disku apod.)
Online obrázky – slouží pro vložení obrázků z online zdrojů (internet, úložiště OneDrive apod.)
U lokálních obrázků stačí vybrat požadovaný obrázek, u online zdrojů je nejprve nutné vybrat typ zdroje a případně zadat i klíčová slova, protože se např. v případě klipartů na webu Office.com nachází několik desítek tisíc obrázků dostupných ihned pro vaše použití.

67.     Jak je to s licencí obrázků?

Čím dál více se při vytváření a publikování materiálů hlídá a ověřuje, zda máte pro použití obrázků a dalších audiovizuálních děl oprávnění pro jejich využití a např. i následné sdílení. Pokud vkládáte obrázky z vašeho počítače, víte sami nejlépe, z jakého zdroje obrázek pochází. Jestliže ale vkládáte obrázek z online zdroje, je to již složitější.
Klipart z Office.com – z tohoto zdroje můžete obrázky v dokumentu použít i pro komerční účely, s výjimkou toho, kdy by obrázek tvořil primární obsah dokumentu.
Hledání obrázků Bingem – v tomto případě se prohledává celý internet a jak již sami asi tušíte, zde nastává trochu problém. Naštěstí ale Microsoft v tomto ohledu vymyslel sofistikované řešení a to takové, že se jako první hledají obrázky dostupné pod licencí Creative Commons, která ve většině případů umožňuje při správném citování (zdroje a autora), obrázek použít. V případě, že by vyhledávání obrázků pod licencí Creative Commons nenašlo požadovaný obrázek nebo se vám žádný nelíbil, je možné toto filtrování vypnout a  to klepnutím na tlačítko Zobrazit všechny výsledky hledání na webu. V tom případě se nehledí na původ obrázku a je následně jen na vás, jak s daným materiálem následně naložíte. Obecně by se ale takový materiál neměl používat pro komerční účely a neměl by se dále sdílet.

68.     Jak si přiblížit obrázek?

Kromě klasického přiblížení zobrazení pomocí lupy v pravém dolním rohu aplikace, moc možností (v klasickém rozložení) nemáte. Nicméně v režimu pro čtení je integrována další novinka a tou je právě možnost přiblížit si libovolný grafický objekt. Stačí na něj dvakrát poklikat a obrázek se zvětší. Pokud by vám i takové zvětšení bylo málo, je možné u něj ještě v pravém horním rohu klepnout na ikonu lupy a přiblížit si jej ještě více.


69.     Jak změnit styl vloženého obrázku?

Word umožňuje provádět na vloženém obrázku mnoho úprav. Jednou z nich je i změna stylu obrázku. Stylem obrázku se rozumí jeho oříznutí, ohraničení, stínování a přidání efektů. Abyste nemuseli všechny tyto operace dělat ručně, Word má připraveno mnoho stylů pro rychlé použití. Tato funkce je ve Wordu často využívána a dokáže s obrázkem provést úpravy téměř profesionálního vzhledu.
Postup při změně stylu je následující:
1. Označte obrázek – klikněte na něj levým tlačítkem myši.
2. Na kontextové kartě Formát ve skupině Styly obrázků klikněte na rozevírací šipku.
3. Z nabídky stylů si jeden vyberte a klikněte na něj.
4. Styl je aplikován.

70.     Jak otočit obrázek?     


Obrázky, tvary, WordArt a další objekty vložené do dokumentu lze i otáčet. Postup je velmi jednoduchý.
1. Klikněte na objekt, který chcete pootočit.
2. Klikněte na kolečko nad obrázkem a tlačítko myši držte stisknuté.
3. Pohybujte myší ve směru požadovaného otočení.

4. Pusťte tlačítko myši.

Žádné komentáře:

Okomentovat