čtvrtek 4. května 2017

Nový Microsoft Store pro vzdělávání je dostupný v ČR

Windows Store, jedinečný katalog aplikací a her, je v systému Windows již od verze Windows 8. Přináší snadný způsob hledání, instalací a aktualizací a díky tomu je tak přístupný i těm uživatelům, kteří si třeba doposud na instalaci aplikace netroufli.

Aktuálně je v katalogu aplikací Windows Store přes 700 000 aplikací a poměrně velkou část z nich jsou ty, které patří do kategorie Vzdělávání. Proto je skvělou zprávou pro všechny školy používající systém Windows 10, že distribuce a správa aplikací je nyní mnohem snazší.

Nicméně až do příchodu Windows 10 bylo možné se do katalogu aplikací Windows Store přihlásit pouze s osobním účtem Microsoft. Ten je určen, jak již z názvu vyplývá, pro osobní použití. S příchodem Windows 10 se však tato situace radikálně změnila, protože do Store je možné se přihlásit i s účtem Office 365, což je služba, která je dostupná pro všechny školy zcela zdarma.

Přihlašování pomocí účtu Office 365 vyřešilo nutnost pamatovat si více uživatelských účtů a tak jen zbývalo, jakým snadným způsobem aplikace a hry pořízené školou snadno distribuovat žákům a studentům. A přesně to řeší služba Microsoft Store pro vzdělávání. Ano, jedná se o službu, webovou stránku či chcete-li portál, ve kterém můžete dělat přesně to, co od Microsoft Store pro vzdělávání očekáváte. Snadné hromadné pořízení aplikací a to jak těch zdarma, tak těch placených, ale především, jejich efektivní a flexibilní distribuci vybraným žákům a učitelům ve škole. Pojďme se tedy podívat na to, jak se s Microsoft Store pro vzdělávání pracuje.

Ještě, než se ale podíváme na to, jak Microsoft Store pro vzdělávání využívat, je zapotřebí si říct, co vše je pro bezproblémový chod, zapotřebí.

Požadavky pro provoz Microsoft Store pro vzdělávání :

IT administrátoři - internetový prohlížeč Edge, Internet Explorer 10 nebo aktuální verze prohlížečů Chrome nebo Firefox, účet Azure Active Directory (AAD)/Office 365

Uživatelé - Windows 10, verze 1511 nebo novější, účet Azure Active Directory (AAD)/Office 365


Nejprve je provést registraci do portálu Microsoft Store pro vzdělávání, přejděte na stránku Microsoft Store pro vzdělávání na adrese https://educationstore.microsoft.com/cs-cz/store


Klepněte v pravé části okna na odkaz Přihlásit se, v zobrazeném okně zadejte váš administrátorský účet Office 365. Zobrazí se okno s licenčními podmínkami po jejich odsouhlasení máte již před sebou základní pracovní prostředí portálu Microsoft Store pro vzdělávání.


V horní části stránky se nachází hlavní menu, které slouží k práci s jednotlivými aplikacemi a službou Microsoft Store pro vzdělávání jako takovou, největší část okna zabírá představení jednotlivých kategorií i samotných aplikací.

Jako první krok je zapotřebí pochopitelně do repozitáře vašeho Microsoft Store pro vzdělávání přidat nějaké aplikace. To provedete klepnutím na jednu z ikon zobrazených aplikací, případně přes vyhledávací pole v pravém horním rohu.


Po klepnutí se zobrazí detailní informace o dané aplikaci (podobně, jako v klasickém Microsoft Store) a pokud ji chcete přidat do školního repozitáře, klepněte na Získat aplikaci

U placených aplikací je namísto toho tlačítko Koupit. Pokud na něj kliknete, zobrazí se okno pro zadání počtu pořizovaných licencí a po klepnutí na tlačítko Další jste přesměrováni na samotnou platbu, která probíhá platební kartou. Pokud jste zde ještě nic nekupovali, je zapotřebí zadat informace o kartě, při dalších nákupech můžete využít již dříve zadanou kartu.


A do třetice, pokud si zobrazíte aplikaci, kterou již máte pořízenou, zobrazí se tlačítko Koupit další.

Po zakoupení nebo získání aplikace zdarma až do jejího zobrazení v repozitáři může uběhnout až několik hodin, proto pokud ihned nevidíte aplikaci v seznamu pořízených, vyčkejte a zkuste to později znovu.



Nyní, když máte aplikace pořízeny, stačí přejít do položky Spravovat - Aplikace a software a podívat se, jaké aplikace máte k dispozici a u placených vidíte, kolik ještě máte dostupných volných licencí.




Přiřazování aplikací je velice snadné, stačí klepnout na tři tečky na konci řádku a vybrat položku Přiřadit uživatelům. Zbylé tři položky (Zobrazit podrobnosti o licenci, Odebrat z privátního úložiště a Zobrazit podrobnosti o produktu) není potřeba představovat blíže, co dělají, vyplývá z jejich názvu.
Přiřazení uživatelům probíhá na základě účtu Office 365 (AAD), proto je zapotřebí nejprve mít u Vás ve škole zprovozněnou službu Office 365. Následně jen stačí zadat jména nebo emailové adresy osob do dialogového pole a klepnout na Přiřadit.


A to je vše. Aplikaci jste si přidali/zakoupili do vlastního školního Store a přiřadili jednotlivým uživatelům. A jak to vlastně vypadá z pohledu těchto uživatelů? 

Pokud jsou přihlášeni do počítače s Windows 10 pomocí účtu AAD/Office 365, jsou zároveň automaticky přihlášeni s tímto účtem i do katalogu aplikací Microsoft Store. A jakmile si jej spustí, uvidí kromě standardních záložek Domů, Aplikace a Hry i novou, přesně tak, jak vidíte na obrázku. 
Z ní si pak mohou přiřazené aplikace stahovat a instalovat dle potřeby.
A pokud se Vám nelíbí název Školní Store, je možné si ho samozřejmě změnit na libovolný jiný název a to v nastavení služby Microsoft Store pro vzdělávání









1 komentář: