pondělí 20. června 2016

333 tipů pro Windows 10 (46-50)

46.     Jak změnit motiv systému Windows 10?


Motivy systému Windows se objevily poprvé ve Windows 98. Jedná se o soubor, který obsahuje několik typů pozadí, barevné nastavení pracovního prostředí, někdy i zvuky, kurzory myši apod. Změnou motivu si tak můžete během několika vteřin zcela změnit pracovní prostředí dle vašeho přání. Pro změnu motivu klikněte na pracovní ploše pravým tlačítkem myši a z nabídky vyberte příkaz Přizpůsobit a v levé části příkaz Motivy. V zobrazeném okně máte kromě výchozího motivu nazvaného Windows k dispozici i další motivy. Změnu a aktivaci nového motivu provedete tak, že jednoduše kliknete na motiv, který chcete použít.
 

47.     Jak si stáhnout nové motivy pro Windows 10?


Ve standardní instalaci systému Windows 10 je kromě základního motivu k dispozici i několik dalších. Největším zdrojem motivů je ale samozřejmě Internet, kde naleznete desítky a stovky motivů rozdělených do různých kategorií.
Pro stažení nového motivu je nutné kliknout pravým tlačítkem myši na pracovní ploše počítače a z nabídky vybrat příkaz Přizpůsobit a Motivy. Windows zobrazí okno pro změnu vizuálních prvků a zobrazí dostupné motivy. Pouhým kliknutím na jeden z nabízených si můžete změnit grafické prostředí systému. Nicméně důležitý v tomto okně je odkaz Získat další motivy online. Po kliknutí na tento odkaz se otevře internetová stránka společnosti Microsoft, na které se nachází desítky motivů, které si můžete stáhnout a okamžitě začít používat.
 

48.     Jak odinstalovat motiv systému?

Pokud si do systému stáhnete nové motivy, je možné je v případě potřeby i odinstalovat. Například pokud se vám již nelíbí nebo je nepotřebujete a nechcete, aby vám zabíraly místo na disku. Stačí, když na nainstalovaný motiv kliknete pravým tlačítkem a vyberete příkaz Odstranit motiv. Odstranit motiv lze pouze u doinstalovaných motivů a ten, který chcete odstranit, nesmí být aktivní.

49.     Jak nastavit pozadí pracovní plochy?


Na pozadí pracovní plochy je možné mít libovolný obrázek. Změna obrázku na pozadí pracovní plochy je jednoduchá a lze ji provést těmito dvěma způsoby:
1. Klikněte v Průzkumníkovi na požadovaný obrázek pravým tlačítkem myši a v zobrazené nabídce klikněte na položku Nastavit jako pozadí plochy.
2. Klikněte na pracovní ploše pravým tlačítkem myši a v zobrazené nabídce klikněte na položku Přizpůsobit.  Zde si můžete zvolit jeden z předpřipravených obrázků nebo přes tlačítko Procházet zvolit svůj vlastní.


50.     Jak si rychle zobrazit kalendář?



V případě, že rychle potřebujete vědět, jaký den v týdnu byl nebo bude určité datum nebo prostě jen se chcete podívat na elektronický kalendář, stačí, když na hlavním panelu kliknete na zobrazené hodiny. Windows zobrazí kalendář nastavený na aktuální datum, nicméně je možné se kliknutím na název měsíce přepnout o úroveň výše. Dalším kliknutím se dostanete na výběr roku a dalším na výběr
desetiletí. Přehledný kalendář je vám tedy vždy velice rychle k dispozici.

Žádné komentáře:

Okomentovat