středa 1. června 2016

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (31-35)

31.     Jak nastavit výchozí umístění pro ukládání/otevírání souborů

Výchozím úložištěm pro ukládání zpracovaných souborů je online úložiště OneDrive. Pokud se chcete vrátit k dřívějšímu výchozímu ukládání do lokálních složek na počítači, můžete tak učinit ve stejném okně jako v předchozích dvou tipech (tj. Soubor – Možnosti – Uložit), kde se nachází zaškrtávací políčko Ve výchozím nastavení ukládat do počítače.

32.     Jak uložit soubor ve formátu PDF?

Soubor PDF od společnosti Adobe se stává stále populárnějším formátem pro výměnu dat a předávání informací. Mezi jeho největší výhody patří zajištění zobrazení vždy stejného obsahu na různých HW a SW konfiguracích počítačů nebo mobilních zařízení. Další výhodou je velmi omezená možnost editace takového souboru. Proto se mj. také často využívá v případě, kdy je nutné veřejně sdělit nějaké informace, ale nechcete je dát ostatním k dispozici s možností úprav. Ve formátu PDF tak naleznete například drtivou většinu návodů ke spotřební elektronice apod. Microsoft Office již od verze 2007 podporuje vytváření PDF souborů a od verze 2016 i jejich editaci (viz další tip). Stačí, když klepnete na položku Soubor – Exportovat – Vytvořit dokument PDF/XPS a zde na tlačítko Vytvořit soubor PDF/XPS. Formát XPS měl být konkurencí od Microsoftu pro PDF formát, nicméně se příliš neujal.

33.     Jak upravit PDF dokument?

Jak již bylo zmíněno, jednou z novinek ve Wordu od verze 2013 je možnost editace i PDF dokumentů. Pro vykonání této operace postupujte naprosto stejně jako s jakýmkoliv jiným souborem, prostě jej vyberte k otevření. Budete informováni o možných nepřesnostech při převodu (100% převod vám ostatně nezajistí žádná aplikace) a následně bude soubor otevřen s možností editace. Následně je jen na vás, zda jej následně uložíte opět do PDF nebo do formátu aplikace Word.

34.     Jak nastavit počet zobrazených naposledy použitých souborů?

V nabídce Soubor – Otevřít – Poslední dokumenty se zobrazují naposledy použité a otevřené soubory. Počet zobrazených naposledy otevřených souborů lze změnit v této cestě: Soubor - Možnosti – Upřesnit. Zde nalezněte položku Zobrazovat tento počet naposledy použitých dokumentů a nastavte si požadovanou hodnotu. Maximální hodnota je 50 dokumentů.

35.     Jak skrýt na pásu obsah karet?

Pro minimalizaci pásů karet stačí dvakrát kliknout na název jakékoliv karty. Návrat zpět do normálního zobrazení provedete opět dvojím kliknutím. Kliknutí provedené jedenkrát pouze kartu dočasně skryje.




Žádné komentáře:

Okomentovat