pondělí 22. února 2016

333 tipů pro Windows 10 (6-10)

6.     Jak nainstalovat Windows 10 z USB disku?


Doba, kdy svůj rozmach zažívaly CD a DVD média, je u konce a jejich využití postupem času klesá. U některých notebooků a téměř všech netbooků se ani s DVD mechanikou nesetkáte. Jak tedy na tyto počítače Windows 10 nainstalovat? Postup je velice jednoduchý, a to za pomoci nástroje přímo z dílny společnosti Microsoft. Tento nástroj se jmenuje Nástroj pro vytvoření media a umí z internetu stáhnout příslušnou edici, jazykovou verzi i architekturu a to buď ve formě ISO souboru nebo rovnou vytvoření spustitelného USB flash disku. Tento nástroje naleznete ke stažení na adrese http://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10.  Na průměrném počítači pro Windows 10 lze tento systém nainstalovat z flash disku do 10 minut.

7.     Jak při instalaci zobrazit příkazovou řádku?

Pokud potřebujte kdykoliv během instalace zobrazit příkazovou řádku, stačí stisknout klávesovou zkratku Shift + F10. Zde pak můžete zadávat příkazy a provádět stejné operace jako v klasické příkazové řádce. Tato možnost je ale zejména při instalaci určena pokročilejším uživatelům pro provádění nadstandardních postupů, pro běžného uživatele je průvodce instalací naprosto dostačující ve všem, co potřebuje k úspěšné instalaci systému.

8.     Lze mít na jednom počítači s Windows 10 i starší verze Windows?

Ano, to možné je. Případ, kdy na daném počítači máte nainstalovány dva operační systémy, se nazývá dual boot. Po spuštění počítače se vás počítač zeptá, jaký systém chcete spustit. Často tak uživatelé činí z důvodu kompatibility aplikací nebo testování, a to tak, že na jednom PC mají např. Windows XP a Windows 10. V případě, že i vy chcete toto řešení využívat, je nutné mít vždy na paměti, že jako první máte instalovat starší operační systém a teprve poté ten novější (např. nainstalovat Windows XP a teprve pak Windows 10). Taktéž je nutné instalovat druhý operační systém minimálně na jiný oddíl, ještě lépe pak přímo na jiný pevný disk.

9.     Lze nainstalovat Windows 10 i bez instalačního klíče?

Nutnost zadání klíče se může lišit dle typu média (pro koncové uživatele, multilicenční) i způsobu prováděné instalace, proto je vhodné mít pro jistotu klíč při instalaci raději u sebe.

10.     Kde jsou všechny edice pro instalaci Windows 10?

Instalační DVD/USB operačního systému Windows 10 většinou obsahuje všechny edice tohoto systému na jednom médiu. Toto je možné díky technologii, kdy soubory, které jsou pro všechny edice stejné (a těch je většina), jsou na DVD nahrány pouze jednou. V případě, že si zakoupíte později licenční klíč pro jinou edici, budete ji moci nainstalovat ze stejného DVD.

Žádné komentáře:

Okomentovat