neděle 17. srpna 2014

Fantastický Onetastic

Aplikace pro tvorbu poznámek OneNote je již více jak deset let součástí balíku aplikací Microsoft Office. Teprve však s větším rozmachem používání tabletů se dostává do povědomí uživatelů a na stejnou úroveň jako např. aplikace Word, Excel a PowerPoint. Zejména její využití ve školství je obrovské, protože může sloužit jak pro tvorbu příprav učitelů, tak ale především jako elektronický sešit pro žáky. Základním stavebním kamenem aplikace OneNote je poznámkový blok, který je možné dělit na oddíl nebo skupiny oddílů. Následně tyto oddíly je možné dále dělit na stránky a podstránky. Díky této srozumitelné struktuře si např. žák může vytvořit jeden jediný poznámkový blok, což bude jeho virtuální sešit. Oddíly v něm budou představovat vyučované předměty a stránky v oddílech budou reprezentovat jednotlivá témata výuky v rámci daného předmětu.



Pokud jste s aplikací OneNote ještě nikdy nepracovali, jsou pro vás připraveny online výukové kurzy a materiály, kde se můžete dozvědět o této aplikaci vše.
  1. Co je nového ve OneNotu 2013
  2. OneNote 2013 – úvodní příručka
  3. Příručka pro dotykové ovládání Office
  4. Základní úkoly v OneNotu Online


Při práci s OneNotem po delší dobu ale asi zjistíte, že mu chybí některé funkce, které v ostatních aplikacích sady Office naleznete již od nepaměti. Mezi ty nejdůležitější patří např.:
  • Zjištění počtu slov v dokumentu
  • Funkce Najít a nahradit
  • Výpočty v tabulkách
  • Řazení dat v tabulkách
  • Ořezávání obrázků
  • a další

Je možné, že se s těmito funkcemi setkáme v některé z příští verze OneNotu, nicméně pokud tyto nedostatky chcete vyřešit už teď, je pro vás připraven doplněk nazvaný Onetastic, který do OneNotu tyto chybějící funkce (a stovky dalších), přidává.

Onetastic je dílem Omera Ataye, což je shodou okolností i vývojář aplikace OneNote pracující ve společnosti Microsoft. Doplňek je stažení zcela zdarma pro OneNote 2010 a OneNote 2013 a to včetně české jazykové verze, jejíž jsem autorem. Tím bych vás zároveň chtěl požádat, že pokud naleznete v české verzi nějakou nejasnost nebo chybu, dejte mi prosím vědět.

Funkcionalita Onetasticu je založena na makrech, z nichž jsou některé již součástí instalace a další stovky si jich můžete stáhnout na webu Onetasticu. Pokud i tak by vám nějaká funkce chyběla, je možné požádat o její „dotvoření“, případně si makro s takovou funkcí vytvořit přímo.



Poslední zajímavou funkcí Onetasticu je část nazvaná OneCalendar, která vám otevře kalendář se zobrazením, kdy jste na jakém oddílu pracovali s možností okamžitého přechodu na danou stránku. To se může hodit např. když chcete rychle zobrazit přehled všech oddílů, na kterých jste pracovali na začátku roku, případně když víte, že jste v určitém období pracovali na nějakém textu, ale nemůžete si vzpomenout, který to byl.

Jak je vidět, Onetastic téměř nekonečným způsobem může rozšířit funkcionalitu samotného OneNotu a pokud alespoň trochu OneNote používáte, instalaci Onetasticu vám vřele doporučuji.





Žádné komentáře:

Okomentovat