pátek 28. března 2014

Používáme OneDrive - 3.díl

Mobilní přístup

Ačkoliv je možné z mobilních zařízení přistupovat na službu OneDrive obdobně jako na klasickém počítači, tj. přes internetový prohlížeč a adresu www.OneDrive.com, je mnohem uživatelsky příjemnější a rychlejší přistupovat ke svým datům skrze nativní aplikace, které vývojáři společnosti Microsoft vytvořili pro platformy Windows Phone, Android a iOS. Díky těmto aplikacím můžete snadno a efektivně pracovat se svými daty, prohlížet své fotografie či nastavovat sdílení. Aplikaci pro zařízení Windows Phone si můžete stáhnout na Windows Phone Store, obdobná situace je i pro zařízení společnosti Apple, zde se aplikace OneDrive nachází v AppStore či Android, kde aplikaci naleznete v Google Play. 


Zajímavou vlastností mobilní aplikace OneDrive je možnost automatického zálohování vyfocených fotek na úložiště OneDrive. To má výhodu v tom, že nemusíte myslet na to, že byste měli nahrát fotky z telefonu do počítače. V případě, že by se s vaším telefonem něco stalo, máte tak automaticky zajištěno, že vaše fotky už jsou dávno v bezpečí úložiště OneDrive. A samozřejmě nesmím zapomenout i na příjemný fakt v podobě 3 GB prostoru zdarma navíc, který se vám automaticky po aktivaci této funkce přičte.

Na následujících obrázcích vidíte, jak je prostředí úložiště v aplikaci OneDrive zobrazeno na odlišných mobilních platformách.

Desktopová aplikace OneDrive

Možná jste si všimli, že v levé části okna služby OneDrive se také nachází odkaz Získat aplikace OneDrive. Aplikace OneDrive vám umožňují automaticky nahrávat a synchronizovat vaše data nejen mezi vaším počítačem a úložištěm OneDrive, ale také případně mezi více počítači. Aplikace OneDrive je dostupná jak pro počítače s operačním systémem Windows či počítače Mac, tak i pro nejpoužívanější mobilní platformy – Windows Phone, Android i iOS. Zatímco mobilní aplikace vám usnadňují přístup k datům na úložišti, aplikace pro Windows se naopak stará o to, aby se vše automaticky synchronizovalo. Od Windows 8.1 je tato aplikace součástí instalace operačního systému, pro použití v dřívějších verzích je nutné tohoto synchronizačního klienta stáhnout pomocí výše zmíněného odkazu.

Např. ve Windows 8.1 se stačí přihlašovat do systému pomocí online Microsoft účtu a veškeré další nastavení se provede zcela automaticky. Složka OneDrive se také umístí do levého navigačního podokna aplikace Průzkumník, takže je možné ji využívat téměř stejně, jako jakoukoliv jinou místní nebo síťovou jednotku.

Ve výchozí konfiguraci se umístění složky OneDrive nastaví automaticky a to jako součást uživatelského profilu. Toto nastavení ale nemusí všem vyhovovat a někteří třeba chtějí mít složku OneDrive na zcela jiném diskovém oddílu. Proto je možné klepnout na hlavní složku OneDrive pravým tlačítkem myši, vybrat příkaz Vlastnosti a následně na kartě Umístění vybrat nové místo pro tuto složku.
Tato aplikace automaticky hlídá jakékoliv provedené změny a okamžitě je replikuje do úložiště OneDrive. Stačí tedy do této lokální složky nahrát jakoukoliv novou složku, např. s fotkami z dovolené, a okamžitě se (jste-li momentálně připojeni k internetu) začne nahrávat do úložiště OneDrive bez nutnosti ručního nahrávání ve webovém prostředí. Pozor ale na fakt, že se jedná o replikační kopii vašeho úložiště, tj. cokoliv v této složce na počítači smažete, se smaže i ve webovém úložišti. Stejně tak když jakoukoliv změnu uděláte ve webovém prostředí úložiště OneDrive, ta se ihned promítne i do vaší složky OneDrive na lokálním počítači.

Mnoho uživatelů využívá OneDrive i jako primární úložiště pro své fotky a složka s fotkami pak snadno může dosahovat velikosti i několik desítek GB. V tom případě by bylo určitě vhodné mít možnost nastavit, že třeba složku s fotkami nechcete do svého notebooku s menším diskem synchronizovat. To je možné nastavit po klepnutí pravým tlačítkem na vybranou složku, kde si můžete vybrat ze dvou možností:

Zpřístupnit offline – vytvoří na disku kompletní kopii složky, včetně podsložek a souborů. Jak již z názvu vyplývá, k souborům budete mít přístup i v případě odpojení od internetu. Výhodou je, že pokud provedete v takové složce nějaké změny, jakmile se opět připojíte k internetu, automaticky se všechny změny promítnou do hlavního místa celé služby OneDrive - webového úložiště.

Zpřístupnit pouze online – v tomto případě jsou pouze vytvořeny zástupci složek a souborů, které nezabírají víceméně žádné místo. Pokud se pokusíte takto vytvořený soubor otevřít, soubor se nejprve začne automaticky stahovat z internetu a teprve poté je možné s ním pracovat. Takové nastavení se hodí právě např. pro již zmíněnou složku s fotkami.

Windows 8 aplikace OneDrive

Stačí se podívat okolo sebe a rychle zjistíte, že čím dál více populárnější jsou tablety a obecně dotykové ovládání. Standardní aplikace OneDrive a aplikace Průzkumník ale není pro takovou práci nejvhodnějším řešením. Proto společnost Microsoft jako součást operačního systému Windows 8 (který je na dotykové ovládání plně přizpůsoben) přidala i moderní aplikaci OneDrive, kterou je možné bez problému dotykem ovládat. Najdete ji v nabídce Start a umí vše, co byste od takové aplikace očekávali. Bez problémů můžete přistupovat ke svým souborům, provádět s nimi běžné souborové operace (odstranit, kopírovat, vyjmout, přejmenovat), nastavovat jejich offline a online dostupnost či sdílení s ostatními uživateli.

Synchronizace dat mezi více PC

Pokud potřebujete synchronizovat data mezi více počítači najednou, je to snadné. Stačí pouze nainstalovat na vybrané počítače aplikaci OneDrive (nebo použít přímo systém Windows 8) a přihlásit se se stejným Microsoft účtem. Jako i v jiných případech, centrálním bodem bude samotné úložiště OneDrive na internetu, přes který se bude vše replikovat. Pokud tedy např. na prvním počítači přidáte do složky OneDrive soubor, aplikace OneDrive tuto změnu ihned replikuje na úložiště. Na druhém počítači aplikace OneDrive ihned zjistí provedenou změnu na úložišti a replikuje tuto změnu (resp. nový soubor) na tento počítač. A co více, veškerá takto synchronizovaná data máte vždy k dispozici online a i v případě poruchy počítače/pevných disků apod. máte tato data vždy na úložišti OneDrive.

Navýšení kapacity úložiště

Při registraci do služby OneDrive automaticky získáváte toto úložiště s kapacitou 7 GB úložného prostoru. Pokud si však na OneDrive chcete uložit například všechny svoje fotky či videa, nemusí vám tato kapacita dostačovat. Proto je možné za roční poplatek pomocí odkazu Spravovat úložiště navýšit stávající kapacitu 7 GB, a to o 50 GB, 100 GB nebo dokonce 200 GB. Platba se provádí online a nová kapacita je dostupná ihned po zaplacení.

Mimo to je možné, jak bylo napsáno výše, získat další prostor v rámci různých promoakcí, přizváním nových přátel apod.

Závěr

Jak je vidět z předchozích stránek, služba OneDrive je opravdu řešení připravené pro budoucnost práce na počítači – na práci s daty na internetu. Vývoj služby jde neustále dopředu a již nyní jsou uvolněny pro programátory aplikací vývojové balíčky, které umožňují integraci a práci se službou OneDrive v různých aplikacích, a stejně tak jsou dostupné i nativní aplikace OneDrive pro nejrozšířenější mobilní platformy, čímž máte přístup ke svým datům i ze svých telefonů.

Velkou výhodou tohoto úložiště je zejména již zmiňovaná dostupná kapacita, systém založený na jazyku HTML5, zálohovaná data v datových centrech společnosti Microsoft, šifrovaný přenos dat a okamžitá dostupnost nových funkcí pro všechny uživatele služby OneDrive.

Věřím, že se vám tato služba zalíbila a že se tak přidáte k desítkám milionů uživatelů úložiště OneDrive po celém světě a začnete ukládat data do internetových úložišť a dříve než ostatní tak budete připraveni na přechod do doby, v níž bude většina uživatelů ukládat data na internet.

Žádné komentáře:

Okomentovat