neděle 12. ledna 2014

Windows 8 aplikace (nejen) pro školství – 4.díl

Již v minulém díle jsme Vám představili několik zajímavých aplikací z oblasti matematiky, které můžete ve svých hodinách využít a v tomto trendu budeme pokračovat i nyní. Jen pro informaci ale připomínáme, že se jedná o velice strohý výběr, matematických aplikací naleznete v katalogu aplikací Windows Store desítky a stovky.

Multiplication Practice Lite

Jedná se o aplikaci pro základní procvičování malé násobilky. Aplikace je poměrně graficky strohá, ale některé grafické prvky zde přesto naleznete. Ačkoliv je psaná v cizím jazyce, matematice rozumí všichni a tak si ihned po spuštění můžete vybrat, jakého čísla chcete procvičovat násobilku. Následně se zobrazí již příklady na procvičování a žáci již mohou vybírat správné odpovědi.

Násobilka

Graficky nejméně náročná aplikace pro procvičování násobilky se vám po svém spuštění zeptá na časový limit, který chcete nastavit pro zadání odpovědi. Následně jen stačí klepnout na tlačítko Start a na obrazovce se vám zobrazí příklad, začne odpočítávání a vy můžete zadat do připraveného pole správnou odpověď. Díky tomu, že aplikace počítá skóre za správné odpovědi, není problém si v rámci třídy udělat i malou matematickou soutěž.


Nsquared letters

Zejména pro výuku angličtiny či jiných jazyků (díky absenci písmen s diakritikou) je vhodná tato aplikace, ve které více než kdy jindy využijete multidotykového ovládání. Po jejím spuštění se zobrazí celá plocha plná rozsypaných a převrácených písmenek a vaším úkolem může např. být seskládat co nejvíce slov. Každé z písmenek se totiž dá uchopit, otočit či přesunout, takže se žáci budou procvičovat nejenom v cizím jazyce, ale i v hbitosti používání prstů. Aplikaci můžete například využít i u dotykových tabulí, kdy si každý žák „zabere“ půlku tabule a ve stanoveném časovém limitu se snaží složit co nejvíce slov.


OneNote

Aplikaci OneNote většina uživatelů zná jako velice pokročilý nástroj pro tvorbu a správu poznámek v klasickém desktopovém balíčku Office. Nicméně klasická verze aplikace OneNote není příliš vhodná pro dotykové ovládání a tak Microsoft vytvořil verzi novou, která je dostupná ve Windows Store dokonce zdarma. Výhodou je, že bez problémů můžete pracovat se svými poznámkovými bloky, které máte uložené např. online a vytvořené ve standardní aplikaci OneNote. Více než kdy jindy u této aplikace využijete vlastnost systému Windows 8 – možnost zobrazení více aplikací na jedné obrazovce, což Windows 8 umí jako jediný tabletový operační systém. Bylo by totiž velice nepraktické, když by se studenti dozvěděli nějakou novou informaci z jiné vzdělávací aplikace, webové stránky nebo digitálního učebního materiálů a následně museli příslušné okno zavřít, otevřít si aplikace OneNote a teprve poté mít možnost si dělat poznámky. Díky snadnému přichycení k okraji obrazovky je okamžitá tvorba poznámek více než snadná.




Převody jednotek


Další aplikací, která má ve školách velké využití a to jak na tabletech, tak i dotykových tabulích. Navíc, podobně jako předchozí OneNote umí i tato aplikace se snadno přizpůsobit režimu více aplikací na jedné obrazovce a tak můžete bez problému pracovat na nějakém projektu a zároveň mít snadno a rychle k dispozici tento převaděč jednotek. Již žádné zdlouhavé listování v papírových fyzikálních tabulkách.


Žádné komentáře:

Okomentovat