sobota 26. října 2013

Windows 8 aplikace (nejen) pro školství – 2.díl

V minulém díle jsem vám představil nový katalog aplikací Windows Store ve Windows 8.1 a tři vestavěné aplikace – SkyDrive, Cestování a Zprávy. V tomto díle se podíváme již na konkrétní aplikace z katalogu aplikací Windows Store, které můžete ve výuce využít.

333 tipů a triků pro Windows 8
Tato aplikace je elektronickou verzí stejnojmenné knihy od nakladatelství ComputerMedia. Pokud např. ve své škole teprve začínáte používat operační systém Windows 8, je stažení a používání této aplikace jedním z možných řešení, jak se dozvědět co nejvíce o novinkách v tomto systému. Zároveň zde ale najdou plno zajímavých informací i pokročilejší uživatelé. Elektronická příručka je rozdělena do přehledných kapitol, ve kterých se nacházejí jednotlivé tipy, často i včetně dokreslujících obrázků.

Nabídka tipů je rozdělena do přehledných kapitol dle oblasti, které se tip týká.

Adobe Photoshop Express
Zjednodušená verze světově nejznámějšího a nejpoužívanějšího profesionálního grafického programu je nyní dostupná i ve Windows Store v moderním rozhraní, což znamená, že i pokročilé grafické úpravy budou na tabletu snadno proveditelné. S obrázkem je možné provádět běžné operace jako jsou oříznutí, úprava kontrastu či vyvážení bílé, aplikování působivých grafických barevných filtrů či provedení automatické opravy. Upravené obrázky je možné snadno porovnávat s originálem, a pokud jste s výsledkem grafických úprav spokojení, můžete je snadno uložit nebo sdílet na Facebook.

Možnosti grafických filtrů jsou opravdu pestré.


Asparion Periodická tabulka
Jedna z několika desítek periodických tabulek v katalogu aplikací Windows Store, která se od ostatních liší zejména přehledným grafickým zpracováním či množstvím poskytnutých informací. Po klepnutí na jakýkoliv prvek se zobrazí v horní části jeho základní informace doplněné v pravé horní části o grafické piktogramy znázorňující další vlastnosti tohoto prvku. Pokud by vám to i tak bylo málo, je možné klepnout na tlačítko „Více“, kde se zobrazí všechny známé informace o daném prvku – od jeho objevitele, přes bod tání až po tepelnou vodivost. Dostupné jsou opravdu desítky vlastností. Po klepnutí pravým tlačítkem myši nebo pohybem prstu od okraje obrazovky se zobrazí další možnosti jako jsou změna jednotek teploty, možnost přiblížení nebo oddálení pohledu na tabulku a změna zobrazení z klasického tabulkového rozložení. Podobně jako i u ostatních aplikací v tomto i dalším článku platí, že při výuce není zapotřebí mít nutně tabletovou třídu, ale všechny tyto aplikace se dají využít i na interaktivní tabuli či alespoň jako elektronický doplněk klasické výuky.

Jedním klepnutím zjistíte veškeré informace o vybraném chemickém prvku.


Corinth Micro Plant
Tato aplikace od českých vývojářů jako jedna z prvních ukázala, jak je možné na platformě Windows vytvořit kvalitní vzdělávací aplikace. V této aplikaci máte možnost se podívat na rostlinnou část přírody a to ve formě pohledu na celý strom a jeho části až po jednotlivé rostlinné buňky. Zejména na dotykových zařízeních je pak přibližování a oddalování pomocí prstů velice efektní. V každé úrovni přiblížení je možné si zvýraznit jednotlivé části stromu, listu či buňky a především si zobrazit jejich 3D modely a podívat se na detailní grafické zpracování. Samozřejmostí jsou ale i textové popisky jednotlivých částí což z této aplikace dělá opravdu mocný nástroj na pochopení dané látky.

Pohled na rostlinnou buňku tak, jak ji žáci běžně vidět nikdy nemohou.

Corinth Micro Engines
Vývojáři v Corinthu po úspěchu první aplikace neusnuli na vavřínech, ale přichystali pro školství mnoho dalších zajímavých aplikací. Pravým opakem (alespoň tematicky) oproti předchozí aplikaci je právě tato – Micro Engines, ve které se můžete podívat na jednotlivé části a princip fungování motorů a začít můžete i u těch nejstarších na parní pohon. U vybraných typů motorů si můžete zobrazovat jejich 3D modely, animovat jejich práci, aktivovat grafické zvýraznění jednotlivých částí a pochopitelně se o těchto částech dočíst i podrobné informace. Mimo to je možné se podívat na skladbu motorů, měnit rychlost jejich práce v rámci animace a mnoho dalšího.

Zobrazený typ motoru je možné rozdělovat na části, skládat a animovat princip jeho práce.



Žádné komentáře:

Okomentovat