sobota 22. června 2013

Co je nového ve Wordu 2013?

V minulém článku jste se mohli dozvědět, jaké jsou obecné novinky v rámci celé sady Office 2013. Nyní nastal čas se podívat na novinky v nejpoužívanější aplikaci z této sady - na Word 2013. Pojďme si tedy ty nejzajímavější představit...

1. Práce s PDF soubory

Již od verze Office 2007 jste se mohli setkat s podporou pro formát PDF, a to ve formě možnosti uložení dokumentu v tomto typu souboru. Ve verzi 2010 se toho z pohledu podpory PDF souborů moc nezměnilo, ale zato ve verzi 2013 došlo ke změnám opravdu podstatným. Nejenže Word umí dokumenty v tomto formátu ukládat, ale také otevírat a editovat, což byla až do této doby pro většinu uživatelů věc téměř nemyslitelná. Stačí si tedy otevřít požadovaný PDF soubor a buď si jej pouze prohlédnout, nebo v případě zájmu i provést potřebné úpravy. Pak záleží jen na vás, zda výsledek uložíte opět do PDF nebo do jiného formátu. Je ale pochopitelné, že čím složitější zdrojový PDF soubor bude (obrázky, odrážky, tabulky apod.), tím spíše se může stát, že ne všechny objekty budou převedeny se 100% kompatibilitou. Ale to vám ostatně nezajistí ani žádný v současné době dostupný editor PDF třetích stran.

2. Práce s tabulkou

Také práce s tabulkou doznala jistých změn, opět se ulehčí práce uživatelům a zrychlí přístup k některým, často používaným operacím. Jednou z nich je i vložení nových sloupců a řádků do tabulky. Kromě tedy již klasické možnosti přes pás karet nebo kontextovou nabídku je možné najet kurzorem myši před začátek sloupce nebo řádku na jejich rozhraní a ihned se zobrazí symbol + pro okamžité vložení nového řádku nebo sloupce.














3. Vložení videa

Peklo zamrzlo! Tak by se dala charakterizovat novinka, o které si asi nikdo nepomyslel, že by byla možná, a jak již z názvu vyplývá, jedná se o vložení videa do dokumentu v aplikaci Word. Ptáte se, k čemu je to dobré? Čím dál více je možné se setkávat s interaktivní formou prezentací či dokumentů a toto je např. skvělý způsob, jak žákům zatraktivnit elektronické pracovní listy. Podporována jsou videa nalezená vyhledávačem Bing, z YouTube či případně z jakékoliv další videoslužby, která umožňuje vygenerovat kód pro vložení (tzv. embed kód). Po vložení objektu videa do dokumentu pak jen stačí klepnout v náhledu videa na tlačítko pro přehrávání.














4. Přiblížení objektů

Další zajímavou funkcí je možnost přiblížení (zvětšení) grafického objektu v dokumentu. Dejme tomu, že máte v dokumentu nějakou tabulku či obrázek a z důvodu vhodného layoutu jej máte určitým způsobem zmenšen. To je věc, kterou dělá většinou každý z nás, protože nedáváme obrázky a fotky do dokumentu přes celou stránku, ale často pouze jako zmenšenou verzi někam přímo do textu. Ale když by případného čtenáře zajímala fotka ve větším zobrazení či zobrazení podrobné tabulky přes celou obrazovku, je to operace poměrně obtížně řešitelná. Proto je možné v režimu pro čtení (který je čím dál více používán) poklepat na daný objekt a ten se následně zobrazí samostatně uprostřed obrazovky. Po najetí kurzorem myši na něj se pak navíc objeví ikona lupy, pomocí níž máte možnost daný objekt ještě více přiblížit.
















5. Pokračování v práci

Další novinka je velice zajímavá a užitečná zejména pro ty, kteří často pracují s dlouhými dokumenty. Word 2013 si totiž „pamatuje“, na jaké stránce jste naposledy byli před uzavřením dokumentu, a při znovuotevření toho samého souboru vám nabídne okamžitý a rychlý přechod na tuto stránku pomocí „bubliny“ s upozorněním, která se zobrazí v pravá části okna. Pokud tedy například skončíte při psaní na stránce 203, nemusíte při znovuotevření přecházet jakýmkoliv z možných (a vždy delších) způsobů na tuto stránku, ale můžete na ni přeskočit prostým kliknutím na zmiňovanou informační bublinu.

















6.  Aktualizace rozložení při přesouvání

V předchozích verzích sady Office jste se mohli setkat s funkcí živý náhled, která umožňovala vidět výsledek provedené změny (např. velikost písma či změna fontu) při pouhém najetí kurzoru na velikost či typ písma. Odpadla tak poměrně častá metoda typu pokus/omyl, kdy jste zkoušeli ty správné hodnoty až do doby, než se vám vše líbilo a bylo tak, jak jste chtěli. Ve Wordu 2013 jde tahle myšlenka ještě dál a přidává okamžitou aktualizaci obsahu a vzhledu dokumentu i při přesunu objektů v dokumentu. Opět tak nemusíte přesunout dokument a teprve po dokončení přesunu vidět, jaký to má dopad na rozložení textu, ale nyní rovnou při chycení objektu myší a jeho posouvání okamžitě vidíte, jak by vypadalo rozložení textu při dokončení (puštění objektu) přesunu.

7.  Práce s oddíly

Jestliže často píšete delší dokumenty, které dle zásad správného psaní označujete nadpisy ve stylu Nadpis1 apod., máte následně možnost velice snadno příslušné kapitoly a podkapitoly s textem skrýt a nechat si zobrazené pouze jejich názvy (nadpisy). Stačí, když před jakýmkoliv nadpisem naformátovaným příslušným stylem klepnete na šedivý trojúhelník (zobrazí se až po najetí kurzoru myši na daný nadpis). Okamžitě dojde k sbalení textu dané části dokumentu, což se může hodit z hlediska přehlednosti, popř. i v dalších případech. Opětovné zobrazení pak provedete znovu klepnutím na šedivý trojúhelník.

8.  Karta Návrh

Zcela novou je ve Wordu karta Návrh, která svým názvem a umístěnými prvky odpovídá jednotlivým funkcím ve Wordu. Najdete na ní motivy dokumentu, sady stylů dokumentu, nastavení barev, efektů či známé funkce, jako jsou vodoznak, barva stránky či její ohraničení.






9.  Režim pro čtení

Zajímavým způsobem byl vylepšen také režim pro čtení, který z Wordu dělá pohodlnou čtečku delších dokumentů. Můžete se v něm setkat s novými funkcemi, viz zmiňované přiblížení grafických objektů, a nově bylo samotné čtení vylepšeno ještě tak, že se již nelistuje dokumenty vertikálně, ale naopak horizontálně, což přispívá k lepšímu a snazšímu čtení.


Žádné komentáře:

Okomentovat