pondělí 4. července 2011

Windows Intune - komplexní správa PC přes web

Společnosti Microsoft nedávno vydala zcela nový produkt/službu nazvanou Windows Intune. Jedná se o službu pro správce (nejen školních) sítí, která umožňuje spravovat a mít pod kontrolou stanice v síti a to bez jakéhokoliv SW či HW serverového řešení, např. z řady System Center. Vše je založeno na webové správě a je tak možné mít i pod kontrolou nejenom PC v doméně, ale například i notebooky zaměstnanců nebo vedení školy apod. Součástí této služby je i bezpečností antivirové řešení založené na produktech rodiny Forefront a licence na Windows 7!
Celá služba funguje tak, že služba pro správu je nainstalována na serveru společnosti Microsoft a správce tak přistupuje ke správě počítačů za pomocí pouhého internetového prohlížeče. V něm vidí kompletní stav počítačů včetně možností jejich správy. Vše je možné díky instalaci malého klienta na vybrané počítače, které komunikují s danou službou na serveru společnosti Microsoft. Co tedy všechno Windows Intune vzdáleně umí?
•    Spravovat aktualizace

•    Sledovaní a inventarizaci instalovaného SW a HW

•    Chránit počítače před hrozbou Malware

•    Aktivní monitorování

•    Vzdálenou pomoc pro uživatele

•    Zjednodušení správy vašich PC bez nutnosti serveru

•    Generovaní přehledných sestav

•    A mnoho dalšího…


V současné době je možnost vyzkoušení si této služby v rámci 30-denní zkušební verze. Zkušební verzi si můžete vyzkoušet na této stránce: http://www.microsoft.com/cze/windows/windowsintune/pc-management-how-to-try-and-buy.aspx. Poté se můžete rozhodnout, zda budete produkt využívat jako placenou službu i dále. Cena za tuto službu je stanovena za 11 EUR za jedno PC na měsíc. Velkou výhodou tohoto řešení je, že v uvedené ceně kromě možnosti vzdálené správy je navíc i jedno z nejlepších antivirových a antimalwarových řešení Forefront a navíc právo na instalaci Windows 7 Enterprise a to už je velice zajímavá nabídka.

Aby bylo možné klienta Windows Intune na počítač nainstalovat, musí splňovat tyto nároky na operační systém:
•    Windows 7 Enterprise, Ultimate a Professional

•    Windows Vista Enterprise, Ultimate a Business

•    Windows XP Professional s aktualizací SP 2 (doporučena aktualizace SP3)

Správci budou pro přístup ke konzole pro správu služby Windows Intune potřebovat přístup k webovému prohlížeči, který podporuje službu Silverlight, například aplikaci Windows Internet Explorer 7 nebo novější. Další informace týkající se doporučených požadavků na systém naleznete v nejčastějších dotazech.
Po instalaci klienta v počítači se v systémové liště zobrazí nová ikonka, výhodou ovšem je, že daný uživatel či uživatelé se absolutně nemusí o nic starat, protože vše je spravováno vzdáleně.

Hlavní obrazovka klienta vypadá následovně:



Jak je vidět, uživatel může ručně vyvolat aktualizaci nastavení, spustit ruční antivirovou kontrolu pomocí aplikace Windows Intune Endpoint Protection nebo požádat o vzdálenou pomoc administrátora.



To administrační rozhraní vypadá mnohem zajímavěji a dá se v něm nastavovat opravdu velké množství položek.

 Na záložce System Overview je vidět komplexní pohled na spravované počítače a vzniklé problémy.

 Na kartě Computers máte přehled o všech spravovaných počítačích a jejich stavu.

Záložka Updates slouží ke schvalování instalací záplat, patchů, hotfixů a servisních balíčků. Administrátor tak má možnost mít komplexní přehled o tom, jaké záplaty se mu budou v rámci jeho sítě instalovat. Správci využívající ve svých školách doménové prostředí jistě tyto možnosti znají pod zkratkou WSUS.
 
Další karta Endpoint Protection slouží ke zjištění stavu antimalware ochrany včetně možnosti řešení vzniklých problémů.

Karta Alerts vám na jednom místě zobrazuje všechny výstrahy, které se týkají spravovaných počítačů. Pro větší přehlednost máte možnost si zobrazit výstrahy dle kategorií.

Na kartě Software máte možnost viděl individuálně dle jednotlivých PC i komplexně za celou školu nainstalované aplikace a jejich počet.

 
Záložka Licences obsahuje všechny vaše elektronické licence, nejčastěji pořízení přes VLSC.

Na kartě Policy máte možnost nastavovat politiky chování jednotlivých klientů.



Na další kartě Reports jsou k dispozici přehledné reporty týkající se aktualizací, instalací SW či licencí.


Poslední karta Administration slouží ke správě služby Windows Intune. Je zde vidět stav účtu nebo počet zakoupených klientů a počet klientů využívaných.

 
V sekci Update máte možnost nastavit, pro jaké produkty a jejich verze se budou nabízet aktualizace ke stažení.

A v sekci Client Software Download máte možnost si stáhnout instalačního klienta pro počítače, které hodláte pomocí služby Windows Intune spravovat. Jak je vidět, klienta je možné nainstalovat ručně nebo v případě většího početu počítačů i pomocí např. skupinových politik.
Uvedení této služby je jen dalším a logickým krokem v současném trendu cloud computingu. V době, kdy se naprosto standardně používá hostované řešení pro poštovní služby (Exchange Online, Live@edu) či intranetové řešení (SharePoint Online, připravované Office 365 for education) je jasné, že i další služby budou následovat tento trend. Vždyť proč by si škola měla pořizovat vlastní server, vyčlenit na něj místo, správce, řešit fyzickou bezpečnost nebo zálohování, když může svoje počítače spravovat vzdálené a za pomocí pouhého internetového prohlížeče. Je zřejmě, že toto řešení nebude vhodné pro všechny typy škol a že někteří správci školních sítí si raději budou i nadále spravovat počítače lokálně. Ale pokud zrovna přemýšlíte, jak vyřešit problematiku správy počítačů, když navíc máte např. více budov nebo notebooky, které se do školní sítě nepřipojují moc často, stojí Windows Intune určitě za zvážení. Velice příjemným bonusem je potom ušetření prostředků za nákup bezpečnosntího řešení či licence na Windows 7 Enterprise.

Žádné komentáře:

Okomentovat