neděle 3. července 2011

Představujeme vám technologii MultiPoint

Počátkem tohoto roku společnost Microsoft uvedla na trh nový operační systém Windows MultiPoint Server 2010. Jedná se o speciální verzi operačního systému určenou pro multipoint řešení. Jde o vylepšenou technologii známého terminálového řešení, která přináší snadnou správu, zajímavou cenovou politiku i širokou podporu světových výrobců hardware.
Filozofie multipoint řešení je založena na tom, že v rámci určité sítě počítačů existuje pouze jeden, hlavní centrální server, do kterého jsou všechny ostatní pracovní stanice připojeny pouze pomocí tenkých klientů, a to jediným kabelem. Díky této technologii je možné ušetřit výrazné prostředky např. na:
•    Správu celého řešení – správce se stará pouze o jedno PC, veškeré změny a instalace softwaru provedené na hlavním PC se ihned projeví na všech připojených stanicích.

•    Náklady na infrastrukturu – není nutné budovat např. datové rozvody.

•    Náklady na provoz – místo 10 počítačů je v provozu pouze jeden.
Pomocí těchto klientů jsou tvořeny v kombinaci s monitory uživatelské pracovní stanice, které nejsou nikterak ochuzeny, co se možností práce týče. Každý uživatel má k dispozici svůj monitor, klávesnici, myš a případně také sluchátka i mikrofon. Díky této plné multimediální výbavě se hodí do všech typů pracovních prostředí a zejména do škol. Ve školách je možné jej využít jak v již existující síti s doménovým prostředím nebo i bez něj. Taktéž je celé toto řešení vhodné například do studoven, knihoven, odborných učeben nebo domovů mládeže.
Windows MultiPoint Server 2010

Windows MultiPoint Server 2010 je postaven na nejnovější verzi serverového operačního systému této společnosti – Windows Server 2008 R2, čímž je zajištěna podpora nejnovějších technologií, usnadnění správy a vysoká dostupnost, zabezpečení a spolehlivost.
Windows MultiPoint Server 2010 přináší ovšem něco navíc - správcovskou konzoli MultiPoint Manager, která umožňuje spravovat připojené pracovní stanice a uživatele pomocí nové grafické konzole, je určena zejména pro běžné, netechnické uživatele. Ve školním prostředí tak učitelé mohou sami vytvářet uživatelské účty, resetovat jejich hesla nebo vypínat jednotlivé připojené stanice, a to všechno bez podpory technických pracovníků. MultiPoint Manager je navržen tak, aby práce v něm byla efektivní a intuitivní.
Celé prostředí operačního systému kromě výše uvedené konzole je dostupné v českém jazyce, a studenti tak mohou bez problému pracovat ve známém prostředí Windows 7. Díky sdílenému jádru operačních systémů Windows 7 a Windows Server 2008 R2 je totiž možné, aby Windows MultiPoint Server 2010 využíval všechny serverové technologie a zároveň poskytoval svým uživatelům pracovní prostředí Windows 7. Díky jedinečným uživatelským účtům má každý uživatel svoje vlastní prostředí, soukromé dokumenty a pracovní plochu navzdory tomu, že jsou všichni připojeni k jednomu PC. Naopak, díky tomuto řešení zde vzniká jednoduše realizovatelná forma spolupráce pomocí sdílených složek, které mohou studenti využívat např. k odevzdávání zadaných úkolů. Pokud se navíc využijí softwarové produkty podporující společnou práci na jednom dokumentu (např. OneNote), roste tím i efektivita práce studentů na vytváření společných výstupů.





HP MultiSeat

Téměř každé IT řešení vyžaduje dvě oblasti, softwarovou a hardwarovou. Technologie multipoint by bez podpory výrobců HW jistě neměla takový úspěch a nejdále v této oblasti je společnost Hewlett-Packard, která již od počátku vývoje Windows MultiPoint Serveru 2010 spolupracuje s firmou Microsoft na vývoji ideálního HW řešení. Jejich řešení je založeno na výkonné pracovní stanici HP ms6000 a zejména na klientovi HP MultiSeat t100. Pracovní stanice ms6000 využívá moderních dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů Intel a operační paměti typu DDR3, což poskytuje dostatečný výkon pro dané řešení. Díky přítomnosti 10 USB portů je možné připojit do tohoto PC až 10 samostatných pracovních stanic, celé řešení je možné postavit, zapojit a zprovoznit v řádech minut. V žádném případě se nejedná o složité úkony, vše je navrženo pro maximální jednoduchost a svou náročností odpovídá zapojení USB myši nebo flash disku do USB portu počítače.
Šikovná malá krabička HP MultiSeat t100 toho umí ale mnohem více. S hlavním počítačem se propojuje pouze jediným USB kabelem a kromě toho disponuje konektory pro zapojení klávesnice, myši, monitoru, sluchátek a mikrofonu. Díky těmto vlastnostem je nové řešení vhodné například do jazykových učeben ve školách, jak již tomu na některých školách v ČR je. Učitel cizího jazyka již nemusí používat při výuce CD přehrávače pochybné kvality a pouštět jednu a tu samou zvukovou ukázku všem studentům najednou. V každé třídě se přeci najdou žáci vnímavější a jazykově nadanější, které tento způsob výuky brzdí v rozvoji svých jazykových schopností. Naopak, pomalejší žáci mají možnost svým tempem a klidně několikrát za sebou si na sluchátkách zmiňovanou ukázku přehrát bez pocitu studu nebo omezování ostatních spolužáků.
Řešení HP MultiSeat t100 je vybaveno ještě jednou zajímavou vlastností, je jí VESA adaptér pro tohoto klienta. Adaptér slouží pro připnutí klienta na zadní stranu LCD monitoru. Standard VESA dnes podporují téměř všichni výrobci LCD monitorů.
Jak je z výše uvedených řádků vidět, je na trhu k dispozici další řešení přibližující a umožňující naplnění vize 1:1 computingu, jíž je dostupnost počítače pro každého žáka. Spojení technologií Windows MultiPoint Server 2010 a HP MultiSeat dává záruku vysoké kompatibility, funkčnosti a efektivnosti. Pokud zvažujete pořízení pracovních stanic do svých škol, tato technologie je zcela jistě jedním z horkých kandidátů.
Více informací naleznete na:

Windows MultiPoint Server 2010 - http://www.microsoft.com/windows/multipoint/default.aspx

HP MultiSeat ms6000 - http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/sm/WF05a/12454-12454-321959-3641157-3641157-4071482.html

HP MultiSeat t100 - http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/12454-12454-321959-338927-3641157-4084245.html


Žádné komentáře:

Okomentovat