pondělí 4. července 2011

Mouse Mischief - interaktivní výuka snadno a zdarma

Nový revoluční nástroj Mouse Mischief je zdarma dostupný doplněk pro aplikaci PowerPoint 2007/2010, který vám umožní vytvářet interaktivní prezentaci tak jako nikdy dříve. S pomocí tohoto doplňku máte možnost z drátových/bezdrátových myší vytvořit hlasovací zařízení, které poskytnete svým studentům, čímž se prezentace a výklad látky stává mnohem působivější a efektivnější. Studenti tak mají možnost odpovídat ze svých lavic na otázky v prezentaci, vybírat nejvhodnější odpovědi z nabídky nebo využívat možnosti kreslení v prezentaci. Po každé otázce je zobrazen autor nejrychlejší správné odpovědi, čímž je podporována zdravá soutěživost mezi dětmi.
Pomocí doplňku Mouse Mischief je možné vytvářet prezentace se snímky typu Ano/Ne nebo výběr z více správných odpovědí. Studentům stačí ze svých lavic např. pomocí bezdrátové myši označit správnou odpověď. Kromě těchto typů snímků je možné vytvářet i hlasovaní, tj. otázky bez správných odpovědí, které slouží pro zjištění většinového názoru ve třídě. Poslední možností, jak v rámci prezentace tuto technologii využít, je schopnost kreslení přímo do snímku s pomocí barevného odlišení čar, kruhů a jiných tvarů. Kromě samostatné aktivity mohou studenti pracovat, odpovídat a soutěžit i jako vícečlenný tým.
Princip práce s tímto doplňkem je velice jednoduchý. Učitel vytvoří prezentaci za pomocí doplňku Mouse Mischief a vloží do ní interaktivní prvky z tohoto doplňku. Poté připojí všechny myši všechny do jednoho počítače nebo USB rozbočovače připojeného do tohoto počítače a spustí prezentaci. Na začátku prezentace vybere individuální nebo týmový mód spolupráce a Mouse Mischief automaticky každé myši přiřadí ke kurzoru obrázek. Je to kvůli tomu, aby každý student se lépe orientoval v záplavě kurzorů, od této chvíle má každý kurzor svůj vlastní obrázek. Nakonec učitel vykládá běžným způsobem látku pomocí prezentace, která však obsahuje interaktivní prvky a studenti jsou i z lavic mnohem více zapojeni do samotné výuky.



Ačkoliv je tvorba prezentací s tímto doplňkem věc velice nenáročná, společnost Microsoft nabízí pro okamžité využití technologie Mouse Mischief desítky předpřipravených prezentací, které si můžete ihned stáhnout a využít ve svých hodinách, tyto prezentace naleznete na stránce: http://office.microsoft.com/en-us/templates/CT010375179.aspx?redir=0. Na této stránce naleznete prezentace pro výuku matematiky, cizích jazyků, barev, hodin apod. Všechny tyto prezentace lze libovolně upravovat.



Pro běžnou výuku a v rámci standardního využití lze Mouse Mischief bez problémů využívat až pro 25 studentů. Samozřejmě je nejprve nutné vyzkoušet vše ve vašem vlastním prostředí, ale vzhledem k tomu, že se jedná pouze o USB zařízení, je zapojení velice jednoduché a rychlé a zvládne jej i běžný učitel. Všechny myši pro učitele i studenty se zapojují pouze do jednoho jediného počítače.



Učitel během vlastního prezentování má jako jediný přístup k ovládání prezentace v dolní části obrazovky. Pomocí tohoto ovládání může posouvat prezentaci vpřed, pozastavit prezentaci, smazat veškeré nakreslené obrázky na snímku nebo zobrazit odpočet, např. pro limit pro výběr správné odpovědi. Taktéž má možnost skrýt všechny kurzory myší kromě svého, aby mohl pokračovat ve výkladu vlastní látky bez jakéhokoliv zásahu přítomných studentů.



Doplněk Mouse Mischief lze využít v aplikacích PowerPoint 2007 a 2010, a to nejlépe s operačním systémem Windows 7 nebo Windows Vista. Při využití operačního systému Windows XP SP3 je pro hladký chod prezentace a výuky možné využít zhruba 5 připojených myší. Pro tento doplněk lze využít jak drátové, tak bezdrátové myši, a to s připojením USB (doporučeno) nebo PS/2. Vhodné je využít USB rozbočovač se samostatným napájením, zejména u bezdrátových myší. Mouse Mischief je prozatím nabízen ve 12 jazykových verzích, ale lze jej samozřejmě nainstalovat i do české jazykové verze aplikace PowerPoint. Díky intuitivním ikonám a velice jednoduchému ovládání zvládne vytvořit interaktivní prezentaci téměř.



Více informací o tomto nástroji naleznete zde: http://www.microsoft.com/multipoint/mouse-mischief/default.aspx

Ke stažení zde: http://download.microsoft.com/download/5/B/E/5BEB62A7-5CEB-4087-894E-452A65154819/MicrosoftMouseMischief.exe




Žádné komentáře:

Okomentovat